”Erittäin tehokas, nousee kentältä rakettimaisesti, kallis huoltaa” – Tällainen on Hornetin seuraajaehdokas Eurofighter Typhoon

8:56

Suomen Hornet-hävittäjien seuraajaehdokkaat ovat lähiviikkoina yksi kerrallaan syynissä Pirkkalassa Satakunnan lennostossa. Ensimmäisenä testivuoroon ja median eteen tuotiin yhteiseurooppalainen Eurofighter Typhoon.

– Tänään aloitetaan yksinkertaisemmilla tutustumislennoilla ja ensi viikolla alkaa varsinaiset testit. Tulemme testaamaan ilmasta ilmaan -taistelua, ilmasta maahan -operointia, ilmasta merelle operointia sekä erilaisia sensoreiden operointia maalinsoittamisen kannalta, kuvailee Satakunnan lennoston komentaja, eversti Aki Heikkinen.

Monien arvioiden mukaan Eurofighter on tehokkaimpia tai jopa tehokkain kone tämänhetkisistä ehdokkaista. Se muun muassa kykenee periaatteessa nousemaan kentältä rakettimaisesti lähes pystysuoraan.

– Tämä juuri kertoo, kuinka paljon työntövoimaa siinä on, vakuuttaa Eurofighteria Suomeen markkinoivan yhtiön neuvonantaja Piers Dudley.

– Se on mahtava, ketterä kone, joka selvittää huoletta 9 G:n kiihtyvyyden.

– Se on totta että Eurofighter on erittäin tehokas, siinä on suuri työntövoima-painosuhde joka siis tarkoittaa sitä että pystytään sitten aika jyrkilläkin kulmilla nousemaan, myöntää myös Satakunnan lennoston komentaja Aki Heikkinen.

Hän ei kuitenkaan luonnehtisi Eurofighterin etumatkaa kovin suureksi.

– Ei tämän hankkeen sisällä mitään järkyttäviä eroja siinä ole. Sanoisin että aika samaa luokkaa ovat kaikki, Heikkinen toteaa.

Hävittäjävalinta on myös kumppanimaiden valintaa

Lento-ominaisuudet ja sotilastekninen suorituskyky on kuitenkin vain osa hävittäjähankinnan kriteereitä. Kyse on paljolti poliittisesta valinnasta, jossa Suomen on valittava puolustuspolitiikan kumppaneita vuosikymmeniksi eteenpäin.

Tämä on tärkeää muun muassa kriisiajan huoltovarmuuden suhteen.

Poliittinen merkitys näkyy kuitenkin myös siinä, että Pirkkalassa Eurofighterin tueksi marssitettiin Britannian ja Italian suurlähettiläät sekä Saksan ja Espanjan lähetystöjen edustajat, jotka pyrkivät kaunopuheisesti houkuttelemaan Suomea hävittäjävalinnan taakse.

Britannia, Italia, Saksa ja Espanja ovat itse valinneet juuri Eurofighterit, ja niille Suomen liittyminen samaan joukkoon olisi selvästi hyödyllinen uutinen.

– Meidän mielestämme Eurofighterin valitseminen tarkoittaa Euroopan valitsemista. Se olisi myös tehokas ja kyvykäs hävittäjä Suomelle, kuvaili Britannian suurlähettiläs Tom Dodd.

Jos Suomi liittyisi Britannian, Italian, Saksan ja Espanjan kerhoon, luvassa olisi esimerkiksi aiempaa enemmän yhteisiä harjoituksia ja kontakteja muiden Eurofighter-maiden kanssa.

– Operoisimme silloin varmaankin nykyistä enemmän Itämerellä, uskoo Dodd. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja