"Erittäin kohtelias nuori mies" koputti keväällä poliisiauton ikkunaan ja tunnusti surman – nyt poliisin tutkinta on lähes valmis

2:34

Tesoman murhan esitutkinta on loppusuoralla. Teosta epäillyn nuoren miehen mielentilatutkimus valmistui vastikään, ja miestä kuulusteltiin eilen viimeisiä kertoja.

Sisä-Suomen poliisin rikosylikomisario Jari Kinnunen kertoo, että tutkinta valmistunee reilusti ennen syytteennoston määräaikaa.

– Tällä viikolla tehdään viimeisiä kuulusteluja, ja sitten ruvetaan pistämään juttua nippuun. Syyte täytyy nostaa lokakuun loppuun mennessä. Uskomme, että tämä on valmis jo paljon ennen sitä, hän sanoo.

"Tämä on ollut varsin selvää"

Vuosia pimeänä pysynyt tapaus alkoi purkautua viime pääsiäisen aikaan, kun vuonna 1994 syntynyt mies otti itse yhteyttä poliisin ja kertoi haluavansa selvittää asiaa.

Mies koputti Tampereella partioineen poliisiauton ikkunaan kiirastorstaina. Sen jälkeen tutkinta on Kinnusen mukaan edennyt suoraviivaisesti.

Tekijäksi epäilty mies määrättiin mielentilatutkimukseen keväällä, ja poliisi on tutkinut tapausta tahollaan. Murhasta epäiltyä nuorta miestä kuultiin Kinnusen mukaan viimeksi eilen.

Kinnunen on kuvaillut miestä yhteistyöhaluiseksi ja erittäin kohteliaaksi nuoreksi mieheksi

Mitään yllättävää ei Kinnusen mukaan ole tunnustuksen jälkeen kuitenkaan tullut ilmi.

– Ei mitään. Tämä on ollut varsin selvää siitä lähtien, kun tapaus lähti selviämään.

Tapausta selvitetty vuodesta 2014 lähtien

Henkirikoksen vuonna 1974 syntynyt uhri löydettiin kuolleena Tesoman valtatien kevyenliikenteen väylältä joulun välipäivinä vuonna 2014. Ruumiin huomasi varhain aamulla liikkeellä ollut sivullinen.

Puukotukseen kuollut nelikymppinen mies oli ollut tapahtuma-aikaan tupakanhakureissulla. Poliisi on kertonut, että miehen uskotaan valikoituneen uhriksi sattumalta.  

Ennen epäillyn ilmoittautumista, poliisi pyrki selvittämään tapausta muun muassa keräämällä DNA-näytteitä surmapaikan lähellä asuvilta ja sieltä pois muuttaneilta miehiltä.

Operaatio oli poikkeuksellisen suuri. Kolmen ja puolen vuoden aikana kerättiin noin 1000 näytettä. Keräys alkoi, kun poliisi löysi tekovälineeksi epäillyn puukon tapahtumapaikan läheltä ja sai siitä näytteen tuntemattoman miehen DNA:sta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja