Erikoisartikkeli: Kuuluisa kuva mietityttää vuosikymmenten jälkeen – onko päätähuimaava otos aito?

Time Magazine valitsi marraskuussa sata merkityksellisintä, kautta aikain sivuillaan julkaisemaansa valokuvaa. Yksi niistä on nimeltään Lunch Atop a Skyscraper vuodelta 1932.

MTV Uutiset julkaisee artikkelin yhteistyössä Tieteen Kuvalehden kanssa.

Mustavalkoinen valokuva työmiehistä syömässä eväitään rautapalkilla istuen Manhattanin yllä on ikimuistoinen.

Päätähuimaava kuva on vuosikymmenten ajan aiheuttanut paljon keskustelua aitoudestaan: oliko tilanne todellinen? 

Time Magazine selvitti kuvan taustatarinaa. Kuka kuvan otti ja miksi? Ja mikä tuon kuvan merkitys on ollut aina sen julkaisemisesta asti?

260 metriä maanpinnan yläpuolella

Myös kolme valokuvaajaa vaaransi henkensä 260 metrin korkeudessa Rockefeller Centerin huipulla New Yorkissa 20. syyskuuta vuonna 1932.

Kukaan ei tiedä, kuka noista kolmesta otti tämän kuvan ja että oliko kyseessä etukäteen sovittu asetelma. Joka tapauksessa kuva on yksi historiallinen dokumentti aikakaudesta, jona New York kohosi korkeuksiin keskellä suurta talouslamaa.

Kuvaan käyttöoikeudet omistavan Corbis Imagesin johtajiin kuuluva Ken Johnson kommentoi jo aiemmin the Independent -lehdelle uskovansa, että kuvan taustalla oli ennen kaikkea Rockefeller Centerin julkisuustemppu.

– On melko varmaa, että siinä esiintyvät oikeat työntekijät, mutta tilanne oli järjestetty ja mukana oli useampia valokuvaajia, hän sanoi. 

– Kaikesta huolimatta kuva on osa amerikkalaista historiaa.

Koska paikalla oli Johnsonin mukaan useampia kuvaajia, ketään yksittäistä ihmistä ei ole nimetty kuvan viralliseksi ottajaksi. Joidenkin lähteiden mukaan kuvaaja oli Charles C. Ebbets, mutta tietoa on kyseenalaistettu.

Myös kuvassa esiintyvien miesten henkilöllisyyksiä on jäänyt pimentoon. Corbis Images on vuosien varrella yrittänyt jäljittää heitä ja heidän sukulaisiaan siinä onnistumatta, kertoo Daily Mail.

Joidenkin lähteiden mukaan kyseessä olisivat olleet irlantilaiset siirtotyöläiset, ja sukulaisten avustuksella ainakin muutama heistä on saatu tunnistettua.

Vuoden 1932 laman ja suurtyöttömyyden aikaan varsinkin siirtotyöläisillä ei ollut juurikaan varaa valita työtehtäviään, ja turvallisuusmääräystenkin kohdalla joustettiin. Siinä saattaa olla selitys sille kohahduttavalle yksityiskohdalle, että työmiehet istuvat yli 200 metrin korkeudessa ilman turvavaljaita tai -köysiä.

Alkuperäinen vedos kuuluisasta kuvasta on tarkoin vartioidussa ja kontrolloidussa säilytyspaikassa Pennsylvaniassa. 

Vaikka kyseessä olisikin ollut Rockefeller Centerin, tulevan pilvenpiirtäjän mainoskampanja, se ei tee tyhjäksi kuvan voimaa – siinä oli ja on pelottomia rakennusmiehiä syömässä eväitään ilman turvavaijereita.

Lue lisää Time Magazinen julkaisemista ikimuistoisista kuvista ja tutustu samalla sivustolla olevaan virtuaaliseen museoon, jossa on nähtävänä sata lähihistoriamme merkittävintä valokuvaa.

Lue myös:

    Uusimmat