Erikoinen kikka mahdollistaa pakotteiden kiertämisen Suomen ja Venäjän rajalla – mistä on kyse?

6:17
Paljonko tavaraliikennettä rajan yli yhä kulkee? Katso koko haastattelu.

EU-rekka voi vetää perässään venäläistä perävaunua ongelmitta, vaikka venäläisiltä ja valkovenäläisiltä rekoilta rajat pysyvät kiinni pakotteiden vuoksi. Onko kyse jonkinlaisesta pakotteiden kierrosta?

Yle kertoi eilen, että venäläistä rahtia liikkuu rajan ylitse EU:n kilvissä olevien rekkojen kyydissä. EU on kieltänyt Venäjän ja Valko-Venäjän rekkojen liikennöinnin.

Latviaan rekisteröityä raskasta ajoneuvoa kuljettava Andrei Motsevits sanoo Ylelle, että hänen autoonsa lastataan rahti venäläisestä rekasta itärajan toisella puolella Venäjän tullin alueella. Toinen ilmiö on, että suomalainen vetoauto hakee rajan takaa venäläisen perävaunun. 

Tulliylitarkastaja Jarkko Fageström kertoo MTV Uutiset Livessä, että Suomen puolella tullin on käytännössä vaikea arvioida ilmiön laajuutta. Toisaalta nykyisten sääntöjen valossa se ei ole kiellettyäkään.

– Toki tällaistakin varmaan tapahtuu, että sitä perävaunua vaihdetaan. Meillä ei ole siitä tarkkaa tilastoa, emmekä me saa sitä mistään, koska Suomen puolella vaihtoa ei voi tapahtua. Suomeen venäläiset ajoneuvot eivät pääse. Jos perävaunu vaihtuu, se tapahtuu Venäjän puolella.

EU-yhdistelmä voi laillisesti vetää venäläistä perävaunua EU:n alueella. Lain tulkinta on, että ajoneuvon kansalaisuus tulkitaan sen maan kansalaisuudeksi, missä kuljettaja istuu.

Onko kyse siis todella pakotteiden kiertämisestä?

– Viranomainen tekee sitä työtä, mitä viranomaisen säännöissä sanotaan. Me valvomme nimenomaan, että välineet ja kuljetukset ovat laillisia, tavarat ovat laillisia. Toki siitä tällainenkin ajatus saattaa tulla, mutta viranomaisella ei ole tähän asiaan mitään puuttumista, koska siinä ei tapahdu mitään laitonta, Fagerström sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja