Erektiolääkkeiden turha käyttö voi aiheuttaa erektiohäiriön

Nuoret miehet käyttävät entistä enemmän turhaan erilaisia erektioon vaikuttavia lääkkeitä ja luontaistuotteita.

Yhdysvalloissa vuonna 2006 tehdyn tutkimuksen mukaan kuusi prosenttia tutkimukseen osallistuneista 18–25-vuotiaasta miesopiskelijasta käyttää erektiolääkkeitä. 60 prosenttia käyttäjistä ilmoitti syyksi erektiohäiriön hoidon. Peräti 30 prosenttia ilmoitti käytön syyksi sen, että he saavat pillereiden avulla enemmän seksiä. Merkille pantavaa on se, että ainoastaan 7,7 prosenttia erektiolääkkeiden käyttäjistä oli käynyt lääkärin pakeilla. Turussa tehty tutkimus kuitenkin osoittaa, että erektiopillereitä ei kannata popsia turhan takia.

Erektio on ollut miehen Akilleen kantapää jo vuosituhansia

Erektioon liittyvät ongelmat ovat kalvaneet miehen mieltä vuosituhansia. Miehen erektio-ongelmista on yleensä käytetty nimitystä impotenssi. Termi tulee latinankielisestä sanasta impotencia, joka tarkoittaa sananmukaisesti voiman puutetta. Thomas Fuller käytti ensimmäisen kerran impotenssi-sanaa kuvaamaan seksuaalisen voiman puutetta vuonna 1655.

Erektiohäiriöiden varsinaiset syytekijät ovat selvinneet oikeastaan vasta muutamia vuosia sitten. Aiemmin uskottiin mitä ihmeellisimpien syiden johtavan erektion hiipumiseen. Muinaiset hindut uskoivat ajalla ennen Kristuksen syntymää, että erektiohäiriö joutuu yhdynnästä vastenmielisen naisen kanssa, tämä ei saa miehen halukkuutta tarpeeksi kohoamaan. Päätelmä on kieltämättä aivan järjellinen. Muinaiset egyptiläiset uskoivat kuitenkin vahvasti, että erektio-ongelmien takana oli jokin loitsu tai taika.

Ratirahasjassa eli intialaisessa lemmentaidon oppaassa (noin 1100-luvulta) kerrotaan miehen menettävän kykynsä, mikäli hän sattuu syömään seosta, joka koostuu kuusipiste-hyönteisen lannasta, radzani-jauheesta sekä vuohen virtsasta. Mies kadottaa erektionsa myös, mikäli hänen siemennestettään laitetaan bahuvara-lehteen, joka vastaavasti on kääritty punaiseksi värjättyyn lehteen ja on sijoitettu miehen vuoteen jalkopäähän.

Kreikan mytologiassa mainitaan, että miehen erektio-ongelmat johtuvat lapsuudenajan kauhukokemuksista. Mytologiassa kerrotaan esimerkiksi siitä, kuinka kuningas Phylacus oli aiheuttanut poikansa kyvyttömyyden. Phylacus oli lähestynyt poikaansa Iphiclusta verinen puukko kädessään. Iphiclus oli kauhistunut ja pelännyt, että hänen isänsä kastroi hänet. Pelkotila johti lopulta erektiohäiriöön.

Keskiajalla erektiohäiriön syyksi uskottiin noitavoimat. 800-luvulla eläneen Reinin arkkipiispa Hinsenttimetriäarin epäillään olevan ensimmäinen henkilö, joka on esittänyt erektio-ongelmien syyksi noituutta. Keskiajalla esimerkiksi uskottiin, että miehen sai kyvyttömäksi sitomalla maagisen solmun hänen sormukseensa, joka sitten piilotettiin. Miehen potenssi palautui vasta kun sormus löytyi ja siinä oleva solmu aukaistiin. Myös Tuomas Akvinolaisen (1224–1274) mielestä demonit saivat aikaan miehen erektiohäiriön.

1800-luvulla demonit saivat väistyä ja tilalle tuli usko siitä, että erektiohäiriö johtuu miehen heikosta itsekontrollista sekä seksuaalisesta väärinkäytöksestä. Tämä tarkoitti samaa kuin miehen itsetyydytys. Tällä hetkellä erektio-ongelmien syytekijät ovat jo hyvin selvillä. Uusien lääkkeiden myötä erektion hoitaminen on entistä helpompaa ja varmempaa, ehkäpä jo liiankin helppoa.

Peniksen palvontaa

Mies on palvonut isoa ja erektiossa olevaa penistä luultavasti koko historiansa ajan. Tanskalaisen psykoanalyytikon Thorkil Vanggaardin mukaan erektiossa olevaa penistä pidetään maskuliinisen voiman symbolina. Se kuvastaa miehen rohkeutta, älykkyyttä, johtamiskykyä sekä paremmuutta muihin miehiin nähden.

Esimerkiksi antiikin kreikkalaiset palvoivat Satyyria, joka on puolieläimellinen hedelmällisyyden haltija, jolla on hevosen häntä, korvat ja kaviot. Satyyrin hahmon olennainen piirre on suuri erektiossa oleva penis. Satyyri symboloi miehen libidoa ja intohimoa. Tämä hahmo on antanut nimensä miehen epänormaalin voimakkaalle sukupuolivietille eli satyriasikselle, joka vastaa naisten nymfomaniaa.

Englannista, Dorsetista, löytyy erittäin mielenkiintoinen muistomerkki peniksen palvonnasta. Tämä Cerne Abbasin jättiläinen on noin 2 000 vuotta vanha kiveen hakattu hahmo. Pituutta kuvalla on lähes 55 metriä. Silmiinpistävää hahmossa on sen erektiossa oleva, erittäin kookas penis. Peniksen mitta on noin 9 metriä.

Iso ja erektiossa oleva penis on siis miehen mitta. Varsinkin nuoret ja epävarmat miehet kokevat näin. Tämä on helposti havaittavissa erilaisilla kyselypalstoilla. Esimerkiksi Suomi24:n verkkoyhteisöstä löytyvät omat kyselypalstat erektiohäiriöön ja peniksen koon merkitykseen. Ei siten ihme, että erektiopillereitä otetaan ihan vain varmuuden vuoksi osoittamaan miehiset kyvyt.

Usko omiin kykyihin katoaa

Åbo Akademin käyttäytymisgenetiikan huippututkimusyksikön tutkijat halusivat selvittää, miten erektiopillereiden jatkuva huvikäyttö vaikuttaa miesten erektiokykyyn. Tutkimukseen osallistuneista 4 428 miehestä 2,6 prosenttia oli käyttänyt jotakin erektiolääkettä huvittelumielessä viimeisten neljän viikon aikana. Lääketieteellisestä syystä lääkkeitä käyttäneitä oli 0,9 prosenttia. Tutkimukseen osallistuneiden miesten keski-ikä oli noin 30 vuotta.

Huvikäyttäjien luottamus omaan erektiokykyyn on merkittävästi heikompi kuin henkilöiden, jotka eivät ole käyttäneet erektiolääkettä. Turkulaisen tutkimuksen mukaan huvikäyttäjillä on kuitenkin vähemmän erektio-ongelmia ensimmäisessä yhdynnässään kuin henkilöillä, jotka käyttivät lääkkeitä lääketieteellisistä syistä. Tämä viittaa tutkijoiden mukaan siihen, että tutkimustulos ei johdu siitä, että huvikäyttäjät olisivat haluttomia myöntämään todellisia erektio-ongelmiaan.

Huvikäyttäjät hankkivat erektiolääkkeensä yleensä ulkomailta. Erektiopillerin käyttö mahdollistaa erektion, vaikka alkoholia olisi tullut juotua hiukan enemmän kuin alapää kestää. Peniksellähän on tunnetusti hiukan heikko viinapää. Alkoholin vaikutuksesta miehen halut kyllä kasvavat, mutta erektio- ja orgasmikyky hiipuvat. Erektiopilleri mahdollistaa myös useamman ejakulaation saman erektion aikana. Lisäksi kohonneella itsetunnolla saa helpommin yhden illan seuraa.

Kolikolla on kuitenkin aina se toinen puoli. Tutkimustulokset nimittäin viittaavat siihen, että erektiolääkkeiden huvikäyttäjät voivat tulla psykologisesti riippuviksi lääkkeistä saadakseen erektion. Usko omiin erektiokykyihin katoaa ja erektio onnistuu enää vain pillereiden avulla. Lisääntyneistä erektio-ongelmista on varmasti vain lääkeyritykset mielissään. Älä siis käytä erektiolääkkeitä, jollet todella tarvitse niitä!


Teksti: Kari Heusala

Lähde: P. Santtila, N. Sandnabba, P. Jern, M. Varjonen, K. Witting ja B. von der Pahlen (2007). Recreational use of erectile dysfunction medication may decrease confidence in ability to gain and hold erections in young males. Int J Impot Res.

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat