Epäily: Ruotsista varastetut peltipoliisien kamerat päätyivät Venäjän droneihin Ukrainaan

0:56
Video näyttää poliisin rohkean toiminnan Kiovassa – yrittävät pysäyttää viereen osuvan kamikaze-dronen käsiaseilla

Ruotsissa satojen kadonneiden nopeusvalvontakameroiden epäillään päätyneen Venäjän kotitekoisiin taisteludroneihin.

Aftonbladetin mukaan viimeisimmät kameravarkaudet tapahtuivat Hoforsin ja Falunin kuntien välisellä tiellä.

Lehti kertoi keskiviikkona, että ainakin kolme kameraa oli kadonnut edellä mainituilta alueilta vuorokauden aikana. Ruotsin liikenneviraston mukaan satoja kameroita on varastettu ympäri maata viime kuukausina.

Lehden tietojen mukaan kadonneet kamerat ovat Canonin digitaalisia järjestelmäkameroita. Ukrainan puolustusministeriön julkaisemalta videolta nähdään, että Canonin järjestelmäkameroita käytetään myös Venäjän droneissa.

Aftonbladetin esittämien tietojen pohjalta on kuitenkin mahdotonta todeta, ovatko droneissa käytetyt järjestelmäkamerat juuri samaisia kameroita, jotka Ruotsin peltipoliiseista on varastettu.

Taalainmaa ja Gästriklandin maakuntien poliisit tutkivat varkauksia. Ruotsin suojelupoliisi Säkerhetspolisen (Säpo) kertoo Aftonbladetille olevansa tietoinen ilmiöstä, mutta ei kommentoi tapausta tarkemmin.

Tehokkaita taistelukentällä

Ukrainan puolustusministeriön mukaan Venäjä on käyttänyt kotitekoisia droneja lukuisissa hyökkäyksissä Ukrainan joukkoja vastaan.

Vaikka kyseessä on varsin yksinkertainen tekele, droneilla on onnistuneesti tiedusteltu ukrainalaisjoukkojen puolustusasemia. Droneilla voidaan myös osoittaa maaleja tykistötulelle.

Huolimatta siitä, ovatko kamerat myyty venäläisille vai ei, varkaudet tulevat kalliiksi Ruotsin liikennevirastolle.

Aftonbladetin mukaan yhden nopeusvalvontakameran korjaaminen maksaa noin 250 tuhatta Ruotsin kruunua eli liki 22 700 euroa.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja