Venäjän tulenjohtodrone paikkailtu kasaan "jeesusteipillä" – kotikutoisuus hämmentää

Ukrainan armeija on saanut haltuunsa Venäjän käyttämän taktisen Orlan-10 -dronen. Sitä on käytetty Ukrainassa tehokkaasti laserohjattujen tykistöammusten maalinosoituksessa.

Venäjän puolustusministeriö on jakanut useita videoita, joissa näkyy muutaman sekunnin ajan ukrainalainen panssaroitu ajoneuvo, joka sitten räjähtää palasiksi. Videot on todettu aidoiksi.

Syyllisiä Ukrainan ajoneuvojen tuhoutumiselle on kaksi. Venäjällä on käytössään laserohjattuja 152-millisiä Krasnopol-tykistöammuksia, jotka kohteen yläpuolella väijyvät Orlan-10-dronet osoittavat maaliinsa.

Yhdysvalloilla on laserohjattuja pommeja ja ohjuksia, mutta kovin suurta kiinnostusta ei USA ole osoittanut laserohjattuihin tykistöammuksiin sitten 1970-luvun Copperhead-ohjelman, kirjoittaa Business Insider.

Venäjä sen sijaan näyttää käyttäneen Krasnopoleja yhdessä Orlan-10-dronen kanssa Ukrainassa laajasti.

Muovipullo polttoainetankkina

Spetsialnyi tehnologitšeski Tsentr -yhtiön suunnittelema Orlan-10 otettiin käyttöön jo vuonna 2010.

Ukrainan sai siis haltuunsa Orlan-10:n ja se on purettu videolla osiin. Hämmästystä herättää dronen kotikutoisuus. Se on paikkailtu kasaan niin kutsutulla Jeesus-teipillä. Osat ovat pääasiassa länsimaista tuotantoa.

Kamerana dronessa on Canonin harrastajatason järjestelmäkamera EOS 750D, joka on kiinnitetty paikalleen tarranauhalla.

Dronessa on sisällä myöskin muovipullo, joka ilmeisesti toimittaa polttoainetankin virkaa.

Kaiken kaikkiaan drone näyttää kotikutoiselta, mutta kenties se kertoo siitä, että venäläiset haluavat käyttää yksinkertaisia ratkaisuja, jotka kuitenkin toimivat.

Alla Ukrainan julkaisema video Orlan-10-dronen purkamisesta.


Lue myös:

    Uusimmat