Entinen tv-gladiaattori, paloittelumurhaaja Virpi Butt pääsee vapaaksi – "Riski syyllistyä uudelleen korkea"

Paloittelumurhasta elinkautiseen vankeuteen tuomittu Virpi Butt, 45, pääsee vapaaksi. Rikosseuraamuslaitos ei puoltanut Buttin vapauttamista. Arvion mukaan hänen riskinsä syyllistyä uudelleen väkivaltarikokseen on korkea.

Helsingin hovioikeuden torstaina antaman päätöksen mukaan paloittelumurhasta elinkautiseen vankeuteen tuomittu Virpi Butt pääsee ehdonalaiseen vapauteen 31.12.2018. Tuolloin hän on istunut vankilassa noin 15 vuotta ja kuusi kuukautta. Nykyään hän käyttää nimeä Lucrezia Francesca Pandora Butt.

Rikosseuraamuslaitos ei puoltanut Buttin vapauttamista. Vapauttamista vastaan puhuivat Buttin elinkautiseen vankeuteen johtanut teko ja se, että hakijan riski syyllistyä uudelleen väkivaltarikokseen on arvioitu oikeuspsykiatrisessa kokonaisarvioinnissa korkeaksi.

Hovioikeuden mukaan vapauttamista puolsivat Buttin onnistunut sijoittuminen avolaitokseen syksystä 2016 lähtien ja hänen tilanteessaan avovankilassa olon aikana tapahtunut myönteinen kehitys.

Hovioikeuden mukaan Butt on osallistunut vankilan työ- ja ohjelmatoimintaan sekä aloittanut tutkintoon tähtäävät opinnot. Hänellä on asunto ja läheiset suhteen perheeseensä, lisäksi Butt on ilmoittanut olevansa sitoutunut päihteettömyyteen.

Murhasi ja paloitteli miehen

Turun hovioikeus tuomitsi Buttin ja hänen silloisen miesystävänsä elinkautiseen vankeuteen vuonna 2005.

Gladiaattorit-ohjelmassa Timantti-nimellä esiintynyt Butt murhasi ravintolassa tapaamansa 26-vuotiaan miehen tämän asunnossa Pirkkalassa juhannuksensa vuonna 2003. Tappamisen jälkeen Butt oli kutsunut miesystävänsä avukseen paloittelemaan ruumiin, jonka jälkeen he kuljettivat ruumiin osat Nokialle roskalaatikoihin.

Miesystävä sai tuomion vuoden 2002 toukokuussa Tampereella kadonneen 29-vuotiaan miehen murhaamisesta. Miesystävä oli lyönyt uhriaan Buttin asunnossa kymmeniä kertoja veitsellä ja myöhemmin paloitellut ruumiin. Tapaukseen liittyi kannibalismia ja ruumien osien kuljettelua kaupungilla.

Oikeus katsoi Buttiin osallistuneen verityön jälkien siivoamiseen ja ruumiin osien hävittämiseen.  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja