Entinen poliisijohtaja: Hongkongin yleinen järjestys heikkenee lähiviikkoina

Kymmenet tuhannet marssivat jälleen kerran sunnuntaina hallinnonvastaisissa mielenosoituksissa.

Itsehallintoalueen kuohunta Manner-Kiinan ja sille myönteisen paikallisen hallinnon vuoksi ei näytä hiipuvan, vaan mielenosoitusten täyteinen viikonloppu oli jo seitsemäs putkeen.

Riskinhallintakonsulttipalvelua pyörittävän Steve Vickersin mielestä yleinen järjestys menee Hongkongissa luultavasti pahempaan suuntaan lähiviikkoina.

– Polarisaatio yhteiskunnan sisällä sekä voimakas katkeruus mielenosoittajien ja poliisin välillä ovat syventymässä, Vickers kertoi.

– Mielenosoitukset ovat alkaneet vakiintua kaavaan, jossa rauhalliset mielenilmaukset huipentuvat tarkoituksella organisoituun väkivaltaan. Tämän jälkeen tilanne tyyntyy siksi ajaksi, kun valmistaudutaan seuraavaan "taistoon".

Vickers toimi Hongkongin poliisin rikostutkintaviraston johtajana ennen kuin Britannia luovutti itsehallintoalueen Kiinalle vuonna 1997.

Poliisi löysi räjähteitä mielenosoituksen alla

Viime viikkojen aikana Hongkongissa on nähty lukuisia marsseja ja satunnaisia väkivaltaisia yhteenottoja poliisin ja kovimpien protestoijien välillä.

Mielenilmaukset alkoivat, kun hallinto yritti saada läpi kiisteltyä lakiesitystä, joka olisi mahdollistanut rikollisten luovutuksen Manner-Kiinaan Hongkongin itsehallintoalueelta. Hongkongin aluejohtaja Carrie Lam kuitenkin jäädytti esityksen aiemmin kesällä.

Protesteista on sittemmin muodostunut laajempi liikehdintä, joka vaatii uudistuksia itsehallintoalueen demokratiaan ja loppua vapauksien karkaamiselle.

Samalla mielenosoittajat vaativat yleistä äänioikeutta. Näitä ovat muun muassa aluejohtaja Lamin jättäytyminen virasta, poliisin toimintamallien selvittäminen itsenäisen tutkinnan kautta, armahdus sekä lakiesityksen pysyvä peruminen.

Guardianin mukaan poliisi ilmoitti lauantaina löytäneensä edellisenä iltana kaksi kiloa erittäin voimakasta kotitekoista räjähdettä, triasetonitriperoksidia (TATP).

Samasta tilasta löytyi Guardianin mukaan myös muun muassa luovutusta vastustavia banderolleja. Poliisi pidätti 27-vuotiaan miehen epäiltynä räjähteiden hallussapidosta. 

21.7. klo 16.10: Juttua päivitetty kauttaaltaan tarkentavilla yksityiskohdilla. 

Lue myös:

    Uusimmat