Britannian ja Kiinan sanasota itsehallintoalueesta kiihtyy – Suurlähettiläs Xiaoming: "Pitäkää näpit irti Hongkongista ja osoittakaa kunnioitusta"

Sadattuhannet protestoijat täyttivät Hongkongin kadut 1:51
Video: Hongkongissa on järjestetty protesteja jo useiden viikkojen ajan.

Britannian ja Kiinan välille on syntynyt kiista Hongkongin mielenosoitusten vuoksi. Kiinan ulkoministeriön edustaja on jo käskenyt Britanniaa pitämään "näpit irti" itsehallintoalueesta.

Kiista alkoi, kun Britannian ulkoministeri Jeremy Hunt tuomitsi keskiviikkona Kiinan toiminnan itsehallintoalueensa käsittelyssä.

Maanantaina Hongkongin kaduilla nähtiin jälleen kerran mielenosoituksia, kun lähinnä nuorista koostuvat protestiryhmät rynnivät kaupungin hallintorakennukselle. Mielenilmauksen yhteydessä hallintorakennuksen kylkeen kirjoitettiin muun muassa iskulause "Hongkong ei ole Kiina".

Huntin mukaan alueen mielenosoituksia ei saa pitää verukkeena alistamiselle. Hän myös varoitti Kiinaa vakavista seurauksista, jos se rikkoo sopimuksia, jotka solmittiin alueen luovutuksen yhteydessä. Britannia luovutti Hongkongin Kiinalle 22 vuotta sitten, ja siitä asti maiden välille on jäänyt kytemään jännitteitä.

"Hongkong on palannut osaksi emämaataan"

Huntin kommentit saivat osakseen tuomitsevia vastalauseita Kiinan puolelta. Asiaa kommentoitiin niin Pekingistä kuin Lontoostakin.

– Hän vaikuttaa fantasioivan brittiläisen kolonialismin hiipuneesta loistosta, Kiinan ulkoministeriön edustaja Geng Shuang sanoi Pekingissä.

– Minun täytyy painottaa uudelleen, että Hongkong on palannut osaksi emämaataan.

Ulkoministeriön ajatuksia peilattiin myös Lontoossa, jossa Kiinan Britannian suurlähettiläs Liu Xiaoming vaati saarivaltiolta kunnioitusta.

– Minä sanon heille, pitäkää näpit irti Hongkongista ja osoittakaa kunnioitusta. Tämä siirtomaa-ajattelu kummittelee edelleen joidenkin virkamiesten ja poliitikkojen mielissä, Liu totesi Kiinan valtion omistaman englanninkielisen CGTN-uutiskanavan mukaan.

Kiista sumentaa katsetta itään

Maiden välisten suhteiden kiristyminen tapahtuu hetkenä, jolloin Britannia on entistä enemmän riippuvainen suhteistaan Aasian suuntaan. Saarivaltion poistuminen Euroopan unionista ja 5g-verkkojen rakentaminen vaatii Britanniaa tiivistämään kauppasiteitään Yhdysvaltoihin ja muun muassa Kiinaan.

Tilannetta mutkistaa se, että kiinalainen Huawei on ottanut kärkisijan 5g-teknologian tuottajana. Yhdysvallat on vaatinut, että Britannia lopettaisi yhteistyön Huawein kanssa.

Hunt vaikuttikin pehmittävän aiempia kommenttejaan keskiviikkoiltaisessa tv-haastattelussa.

– Olen ollut hyvin kohtuullinen kiinalaisten kanssa. Olen henkilö, jonka mielestä meidän pitäisi olla parhaita ystäviä Kiinan kanssa. Haluan, että teemme kauppaa Kiinan kanssa, Hunt sanoi.

Nykyinen ulkoministeri Hunt kisaa paraikaa Britannian konservatiivipuolueen johtajan ja maan pääministerin paikasta Britannian entisen ulkoministerin Boris Johnsonin kanssa. 

Lue myös:

    Uusimmat