Ensitunnelmat iPhone XS ja iPhone XS Max -uutuuspuhelimista: Parannettu ja suurempi versio jo erinomaisesta iPhone X:stä

iPhone XS ja iPhone XS Max.

Applen syksyn iPhone-uutuuksista huippumallit iPhone XS ja iPhone XS Max tulivat saataville tänään. Hieman edullisempi, lähtöhinnaltaan 879 euron, iPhone XR on tulossa lokakuun lopulla.

Alta löytyvät muutaman tunnin käytön perusteella ensitunnelmat sekä iPhone XS:stä että iPhone XS Maxista. Puhelimet meille testiin toimitti DNA, jonka valikoimista iPhone XS ja iPhone XS Max löytyvät alkaen 1 179 ja 1 279 euron hintaan.

Alla eri iPhone XS -mallien suositushinnat Suomessa:

 • iPhone XS 64 Gt: 1 179 €
 • iPhone XS 256 Gt: 1 349 €
 • iPhone XS 512 Gt: 1 579 €
 • iPhone XS Max 64 Gt: 1 279 €
 • iPhone XS Max 256 Gt: 1 449 €
 • iPhone XS Max 512 Gt: 1 679 €

Testissämme on iPhone XS Max täysin uutena kultavärinä sekä iPhone XS tähtiharmaavärinä. Näiden lisäksi kummankin uuden iPhone XS -mallin värivalikoiman kolmantena vaihtoehtona täydentää hopeaväri.

Ulkoisesti uusi iPhone XS tuntuu aivan samalta kuin viime vuoden iPhone X. Vähäiset ulkoiset erot ovat yläreunaan ja pohjaan lisätyt antennijuovat, joiden takia pohjassa kaiutin- ja mikforoniaukkojen lukumäärä Lightning-liitännän eri puolilla ei ole enää symmetrinen. Rakenne on edelleen kyljiltä ruostumatonta terästä ja takaa lasia, ja laatutuntuma odotetulla tavalla erinomainen.

Omaan makuun aiempien iPhone-sukupolvien Plus-mallit ovat tähän asti tuntuneet liian suurilta, mutta nyt uusi Max tuntuu omaan makuun sopivammalta. Puhelimen koon muuttumisen sijaan merkittävämpi muutos lienee tapahtunut omassa tottumisessa pikku hiljaa suurempaan älypuhelimiin. iPhone XS Max on kuitenkin kooltaan myös aivan hieman iPhone 8 Plussaa pienempi niin korkeudeltaan (-0,9 mm) kuin myös leveydeltään (-0,7 mm), ja näin pienilläkin eroilla voi olla merkitystä parempaan tuntumaan kädessä, kun koon kanssa ollaan kuitenkin jo varsin äärirajoilla.

Yleensä älypuhelimissa suurempaan kokoon on hetken käytön jälkeen ensin tottunut ja lopulta mieltynyt, joten jos ajatus suuremman iPhone XS Maxin ja pienemmän iPhone XS:n välillä on nyt harkinnassa, useimmiten ehkä kannattaa uskaltaa valita rohkeasti suurempi.

Sekä iPhone XS:ssä että iPhone XS Maxissa on edelleen erittäin laadukas AMOLED-näyttö. Pikselitiheys yltää 458 pikseliin tuumaa kohti molemmissa malleissa, niin 5,8 tuuman iPhone XS:ssä kuin myös 6,5 tuuman iPhone XS Maxissa. Näytöt ovat kaikin puolin erinomaisia: väritoisto, katselukulmat ja kirkkaus ovat kaikki huippuluokkaa. Näytöiltään iPhone XS -kaksikko edustaa aivan älypuhelinmarkkinoiden terävintä kärkeä. Applen mukaan iPhone X:stä näyttöjä on parannettu 60 prosenttia aiempaa laajemmalla dynaamisella alueella.

Suuremman näytön lisäksi iPhone XS Maxin etuna iPhone XS:ään verrattuna on parempi akunkesto – Applen mukaan Max tarjoaa keskimäärin tunnin verran enemmän käyttöaikaa. Myös iPhone XS:ssä akun pitäisi tarjota täydellä latauksella 30 minuuttia enemmän käyttöaikaa verrattuna iPhone X:ään.

Suuremman koon ja pidemmän toiminta-ajan lisäksi iPhone XS Max ei tarjoa muita etuja iPhone XS:ään verrattuna, vaan molemmat on nyt varustettu identtisin kamerajärjestelmin toisin kuin aiemmin perus- ja Plus-mallien välillä.

Takakamera on yksi osa-alue, jonka parantamiseen Apple on iPhone XS -malleissa panostanut. Pääkamerassa on uusi kenno, joka on Applen mukaan tuplasti nopeampi sekä lisäksi suurempi. Pikselikoko on kasvanut 15 prosentilla 1,22 mikronista 1,4 mikroniin, minkä pitäisi auttaa tallentamaan kuviin enemmän valoa hämärässä kuvatessa. Lisäksi Apple hyödyntää nyt aiempaa hienostuneempaa Smart HDR -prosessointia, joka pyrkii tallentamaan kuviin enemmän yksityiskohtia ja muutenkin optimaalisen lopputuloksen.

Tarkempi tutustuminen kameraan vaatii pidemmän ajan. Kuvausominaisuuksiinkin iPhone XS ja iPhone XS Max tuovat kuitenkin uutta. Apple on lisännyt Kuvat-sovellukseensa mahdollisuuden muokata jälkikäteen kuvan syväterävyyttä eli vaihtaa virtuaalisesti aukon kokoa. Vastaava ominaisuus on tuttu muun muassa Huawein puhelimista jo useamman vuoden takaa, joten sinällään kyse ei ole mullistavasta uutuudesta, mutta kivasta lisästä myös iPhoneen.

Videokuvauksessa Apple on myös astunut vihdoin nykyaikaan siirtymällä äänen stereoäänitykseen. Jostakin syystä tähän asti iPhonet ovat tukeneet vain monoääntä videokuvauksessa.

Face ID -kasvojentunnistus toimii edelleen uusissakin iPhone XS -puhelimissa hyvin, kuten itselläni jo myös iPhone X:ssä. Tunnistus tuntuu tapahtuvan hitusen aiempaa vikkelämmin, kuten Apple lupaakin, mutta ero ei ole kyllä suuri.

Applen iPhone XS -malleista löytyvä uusi A12 Bionic -järjestelmäpiiri on markkinoiden tehokkain eikä sen puolesta suorituskyvyssä ole mitään puutteita. Toki myös viime vuoden A11 Bionic on edelleen niin suorituskykyinen, ettei käytännön tasolla eroa uusiin malleihin siirtyessä huomaa oikein mitenkään.

Sen sijaan Applen lupaus paremmasta nopeudesta 4G LTE -verkoissa käy ilmi helposti myös käytännössä. iPhonet ovat laahanneet muun muassa Samsungin ja Huawein Android-huippupuhelimia perässä verkkoyhteystukensa osalta, mutta nyt myös iPhone XS ja iPhone XS Max ovat hypänneet myös tukemaan gigabittitason teoreettisia nopeuksia. Todellisuudessa gigabittinopeuksiin ei käytännön tasolla lähes ikinä päästä, mutta 4×4 MIMO -antenniratkaisuun siirtyminen tehostaa tiedonsiirtoa lähes tilanteessa kuin tilanteessa.

Pikakokeilussa samalla liittymällä peräkkäin sisätiloissa tehdyn kolmen SpeedTest-mittauksen keskiarvoiksi saatiin ensin iPhone XS:llä 35,93 Mbit/s latausnopeuden ja 7,16 Mbit/s lähetysnopeuden osalta. iPhone X:llä vastaavat luvut jäivät 22,63 Mbit/s ja 4,85 Mbit/s -tasolle. Latausnopeudessa kaikki kolme iPhone X:n tulosta olivat heikompia kuin iPhone XS:n heikoin tulos. iPhone XS -puhelinten suorituskyky 4G LTE -verkoissa näyttää siis lunastavan hyvin Applen lupaukset parannuksesta.

Yksi verkkoyhteyksiin liittyvä uudistus iPhone XS -malleissa on lisäksi tuki kahdelle SIM-kortille. Kiinan ulkopuolella Apple on kuitenkin toteuttanut tämän tavallisen nano-SIM-korttipaikan lisäksi laitteeseen integroituna, digitaalisena eSIMinä. Yksikään suomalaisoperaattori ei vielä tue Applen eSIMiä, eikä tiedossa ole tarkkaa ajankohtaa, milloin asia mahdollisesti muuttuu. Toistaiseksi uusien iPhone-mallien kahden SIM-kortin tuesta ei siis Suomessa pääse valitettavasti hyötymään.

Kannattaako ostaa?

iPhone XS ja iPhone XS Max ovat tietenkin parhaimmat iPhonet mitä on toistaiseksi nähty.

Jos käytöstä löytyy jo iPhone X, eivät iPhone XS:n tarjoamat uudistukset välttämättä riitä perustelemaan useamman sadan euron panostusta vaativaa päivitystä uuteen malliin. Olemme jo aiemmin julkaisseet seikkaperäisen katsauksen iPhone X:n ja iPhone XS:n kaikkiin eroihin.

iPhone X oli sen verran suuri muutos, ja jo lähes joka suhteessa sen verran erinomainen, ettei siitä jäänyt toistaiseksi paljoa parannettavaa tähän vuoteen. Jälleen tehokkaampi järjestelmäpiiri, kameraparannukset sekä nopeampi verkkoyhteys ovat kuitenkin hyviä pieniä edistysaskeleita. Kuitenkin jo myös iPhone X oli erittäin suorituskykyinen ja varustettu varsin hyvällä kameralla.

Muille iPhone- kuin iPhone X -käyttäjille tarjoavat iPhone XS ja iPhone XS Max merkittävän päivityksen. Esimerkiksi aiempien Plus-mallien käyttäjät saavat nyt samassa koossa huomattavasti kookkaamman näytön sekä lisäksi tietenkin kaikki viimeisimmät herkut.

Uuden iPhone-mallin valintaa tänä vuonna vaikeuttaa kuitenkin myös 26. lokakuuta alkaen saataville tuleva uusi iPhone XR -malli, joka on 300 euroa iPhone XS:ää edullisempi. Sen merkittävimmät tekniset erot iPhone XS:stä ovat vähemmän tarkka mutta suurempi 6,1 tuuman näyttö, joka on OLED-tekniikan sijaan toteutettu iPhone X:ää edeltäneistä iPhoneista tutulla LCD-tekniikalla (heikompi väritoisto ja kontrasti), vain yksi takakamera merkiten 2x optisen zoomin puuttumista sekä hitaampi 4G LTE -verkkoyhteystuki. Lisäksi iPhone XR:n kyljet ovat teräksen sijaan alumiinia.

Etuja iPhone XR:ssä ovat pisin akkukesto mitä iPhonessa on nähty sekä laaja kuuden värivaihtoehdon valikoima.

Monille ostajille iPhone XR lieneekin pian se järkevin, parhaimman hinta-laatusuhteen, valinta tämän vuoden uusista iPhoneista. iPhone XS ja iPhone XS Max ovat sen lisäksi tarjolla niille, jotka haluavat itselleen aivan parhaan mahdollisen iPhonen.

Nuhteita Applelle pitää valitettavasti antaa yhä samasta asiasta kuin viimekin vuonna: myös uusien iPhone-mallien mukana toimitetaan yhä edelleen vanha, teholtaan vain 5 watin laturi, vaikka itse uusissa iPhoneissa tuki akun pikalataukselle onkin. Tehottoman laturin löytyminen iPhone XS -mallien tapauksessa reilustikin yli tonnin hintaisen huippupuhelimen myyntipakkauksesta ei ole Applelta mitään muuta kuin typerä säästöpäätös. Applelta erikseen ostettuna pikalaturin ja USB-C-Lightning-kaapelin hinta on vähintään 84 euroa. Lisäksi uusien iPhone-mallien mukana Apple ei toimita myöskään enää kuulokeadapteria 3,5 millimetrin liitännällä varustetuille kuulokkeille.

iPhone XS:n ja iPhone XS Maxin tekniset tiedot

 • Rakenne ruostumatonta terästä ja lasia
 • Kolme värivaihtoehtoa: tähtiharmaa, hopea, kulta
 • 5,8 tuuman ja 2436×1125 pikselin (iPhone XS) tai 6,5 tuuman ja 2688×1242 pikselin (iPhone XS Max) OLED HDR True Tone -näyttö 3D Touch -kosketuksella, 458 pikseliä tuumaa kohti, enimmäiskirkkaus 625 nitiä
 • Face ID -kasvojentunnistus
 • Kaksoiskamera takana 2x optisella zoomilla: laajakulmainen pääkamera 12 megapikseliä 1,4 mikronin pikselikoolla ja f/1,8-aukolla, telekamera 12 megapikseliä f/2,4-aukolla, molemmissa optinen kuvanvakain, 4-ledinen True Tone -kuvausvalo
 • Videokuvaus stereoäänityksellä: 4K (24 / 30 / 60 fps), 1080p (30 / 60 / 120 / 240 fps)
 • TrueDepth-etukamerajärjestelmä: värikamera 7 megapikseliä ja f/2,2-aukko, lisäksi infrapunakamera
 • Apple A12 Bionic -järjestelmäpiiri (2+4 keskusydintä, 4-ytiminen Apple GPU, 8-ytiminen Apple NPU)
 • 64, 256 tai 512 gigatavua tallennusmuistia
 • Kaksois-SIM (normaali nano-SIM-korttipaikka ja digitaalinen eSIM, joka ei vielä tuettu Suomessa)
 • Gigabittitason 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys
 • Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac / Bluetooth 5.0 / NFC -yhteydet
 • GPS / GLONASS / Galileo / QZSS -paikannus
 • Lightning-liitäntä (ei erillistä kuulokeliitäntää)
 • Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / barometri / kompassi / etäisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin
 • Pikalataustuki (50 % 30 minuutissa) ja langaton lataus
 • Roiske- ja pölytiivis (IP68, 2 metrin syvyys 30 minuutin ajan)
 • Mitat 143,6 x 70,9 x 7,7 millimetriä (iPhone XS) tai 157,5 x 77,4 x 7,7 millimetriä (iPhone XS Max)
 • Paino 177 grammaa (iPhone XS) tai 208 grammaa (iPhone XS Max)

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja