Ensikokemukset iPhone XR:stä: Värikkäämpi vaihtoehto modernia iPhonea hakevalle – käyttökokemus lähellä XS-huippumalleja

Applen vuoden 2018 uusista iPhone-malleista kolmas ja edullisin iPhone XR saapui tänään myyntiin reilun kuukauden verran iPhone XS ja iPhone XS Max -kaksikon perässä.

Takaa lasipintaisen iPhone XR:n kuusi eri värivaihtoehtoa ovat musta, valkoinen, sininen, koralli, keltainen sekä punainen PRODUCT(RED). Värivalikoima on siis merkittävästi laajempi sekä värikkäämpi kuin iPhone XS -malleissa, jotka ovat saatavilla vain tähtiharmaana, hopeana ja kultana.

Tallennusmuistivaihtoehtoja iPhone XR:stä on kolme:

 • iPhone XR 64 Gt: 879 €
 • iPhone XR 128 Gt: 939 €
 • iPhone XR 256 Gt: 1 049 €

Kaikista tallennusmuistivaihtoehdoista on saatavilla kaikki kuusi väriä.

Kooltaan iPhone XR sijoittuu kahden iPhone XS -mallin väliin. iPhone XR:n 879 euron lähtöhinta on 300 euroa vähemmän kuin iPhone XS:n ja 400 euroa vähemmän kuin iPhone XS Maxin.

Onko iPhone XR järkevämpi ostos kuin iPhone XS tai iPhone XS Max? Se lienee keskeinen kysymys monelle uuden iPhonen ostopäätöstä nyt harkitsevalle.

Näin ollen iPhone XR:ään tutustuminen on hyvä aloittaa käymällä läpi kaikki sen tekniset erot kahdesta muusta syksyn iPhone-uutuudesta eli iPhone XS:stä ja iPhone XS Maxista.

iPhone XR:n erot iPhone XS:stä ja iPhone XS Maxista

 • Rungon kehys alumiinia vs. ruostumatonta terästä
 • Erilainen, vähemmän tarkka näyttö
  • 6,1 tuuman näyttö vs. 5,8 tuuman (iPhone XS) ja 6,5 tuuman näyttö (iPhone XS Max)
  • Pienempi 1792×828 pikselin näyttötarkkuus vs. 2436×1125 (iPhone XS) ja 2688×1242 pikseliä (iPhone XS Max) – 326 vs. 458 pikseliä tuumaa kohti
  • IPS LCD -näyttöteknologia vs. OLED (kontrastisuhde 1400:1 vs. 1000000:1)
  • Ei HDR-näyttötukea
  • Ei 3D Touch -painallustukea
 • Hieman suuremmat näytönreunukset
 • Vain yksi takakamera
  • Ei 2x optista zoomia, 5x digitaalinen zoom vs. 10x digitaalinen zoom
  • Videokuvauksessa 3x digitaalinen zoom vs. 6x digitaalinen zoom
  • Muotokuva-tilassa takakameralla ei lavavalo- ja lavavalo mono -efektejä
 • Pidempi akunkesto – 2 942 milliampeeritunnin akku vs. 2 658 (iPhone XS) ja 3 174 milliampeeritunnin akku (iPhone XS Max)
  • Ilmoitettu puheaika 25 tuntia vs. 20 tuntia (iPhone XS) ja 25 tuntia iPhone XS Max)
  • Ilmoitettu internet-käyttöaika 15 tuntia vs. 12 tuntia (iPhone XS) ja 13 tuntia iPhone XS Max)
  • Ilmoitettu videon toistoaika 16 tuntia vs. 14 tuntia (iPhone XS) ja 15 tuntia iPhone XS Max)
  • Ilmoitettu äänen toistoaika 65 tuntia vs. 60 tuntia (iPhone XS) ja 65 tuntia iPhone XS Max)
 • Hitaampi 4G-verkkotuki – maks. 600 Mbit/s vs. 1 Gbit/s
 • RAM-käyttömuistia 3 gigatavua vs. 4 gigatavua
 • Tallennusmuistin vaihtoehtoina 64, 128 ja 256 gigatavua vs. 64, 256 ja 512 gigatavua
 • Pöly- ja vesitiiviys IP67-luokiteltu (1 metrin syvyys 30 minuuttia) vs. IP68 (2 metrin syvyys 30 minuuttia)
 • Mitat 150,9 x 75,7 x 8,3 millimetriä vs. 143,6 x 70,9 x 7,7 (iPhone XS) ja 157,5 x 77,4 x 7,7 millimetriä (iPhone XS Max)
 • Paino 194 grammaa vs. 177 (iPhone XS) ja 208 grammaa (iPhone XS Max)

iPhone XR -käyttökokemus lähellä iPhone XS -malleja

Vaikka edeltävä yksityiskohtainen listaus eroista on varsin mittava, käytännössä iPhone XR:n tarjoama käyttökokemus on varsin lähellä iPhone XS -malleja.

Koko tämän vuoden uudessa iPhone-kolmikossa on todella paljon yhteistä. Näyttö on samanmuotoinen, Face ID -kasvojentunnistuksessakin hyödynnettävä etukamerakokonaisuus täysin identtinen ja rakenne myös iPhone XR:ssä erittäin laadukas. Kaikki käyttöjärjestelmän osalta toimii samalla tavalla.

Viime aikoina pääsiassa OLED-näyttöisiä älypuhelimia käyttäneenä iPhone XR:n LCD-näytön erilaisuuden noteeraa, mutta kaikkeen tottuu – myös siihen, ettei näytöllä musta toistu aivan pikimustana LCD-teknologian rajoituksista johtuen. iPhone XR:n iPhone XS -kaksikkoa matalampi näyttötarkkuus on riittävällä tasolla. Parin sadankin euron kilpailevista muiden valmistajien älypuhelimista alkaa löytyä jo iPhone XR:ää tarkempia näyttöjä, mutta todellisessa käytössä eroa on vaikea huomata – edes iPhone XS -malleihin, jollei puhelimia vertaile rinnakkain ja tuolloinkin vielä tavallista lähempää.

iPhone XR:n näyttö vaikuttaa muutenkin odotetun laadukkaalta: väritoisto on miellyttävää ja katselukulmat laajoja.

Näytönreunukset iPhone XR:ssä ovat hieman iPhone XS -malleja leveämmät, mikä kenties hieman vähentää puhelimen täysnäyttödesignin onnistumista.

Suorituskyvyltään iPhone XR on markkinoiden terävintä kärkeä, kun sisuksista löytyy sama Applen A12 Bionic -järjestelmäpiiri kuin iPhone XS -malleista. Sanomatta selvää on, että suorituskyvyn puolesta päivittäisessä käytössä ei esiinny minkäänlaista takkuamista.

Päivittäisen käytön kannalta yksi mielenkiintoinen puute iPhone XR:ssä on 3D Touchin jääminen pois. Alun perin iPhone 6s -malleissa esitelty ominaisuus ei luultavasti ole lunastanut Applen odotuksia, ja monille iPhone-käyttäjille 3D Touch on jäänyt varsin tuntemattomaksi.

Tavallista voimakkaammilla 3D Touch -painalluksilla on esimerkiksi voinut avata pikavalintoja sovelluskuvakkeista tai siirtää osoitinta kirjoitettaessa voimakkaalla painalluksella ja vetämällä sormea näppäimistön päällä. Sovelluskuvakkeiden oikotiet eivät iPhone XR:llä ole käytettävissä, mutta muutamia muita 3D Touchin käyttökohteita Apple on iOS 12 -käyttöjärjestelmäversiossa mahdollistanut nyt myös pidemmillä painalluksilla. Esimerkiksi kirjoitettaessa osoitinta voi siirtää painamalla pitkään näppäimistön välilyöntipainiketta ja vetämällä. Lukitusnäkymän taskulamppu- ja kameraoikotiet puolestaan toimivat iPhone XR:ssä pitkällä painalluksella.

Veikkaisin, että aika harva jää 3D Touchia iPhone XR:ssä kaipaamaan.

Toisen takakameran puute

Erilaisen näytön ohella toinen keskeinen ero iPhone XR:ssä iPhone XS -malleihin nähden on toisen takakameran puuttuminen. Käytännössä tämä merkitsee, ettei tarjolla ole optista zoomia eikä lavavalo-efektejä Muotokuva-tilassa.

Terävänä kuvauskohteen esittävä, taustaa tyylikkäästi sumentava Muotokuva-tila on tarjolla ensi kertaa yhdellä takakameralla varustetussa iPhonessa nyt iPhone XR:ssä. Tähän asti Apple on hyödyntänyt kahta kameraa syvyyden ymmärtämiseen ja etualalla kuvassa olevan kohteen ”irrottamiseen” taustasta, mutta nyt iPhone XR:ssä samaan on pyritty kehittyneen laskennan avulla vain yhden kameran pikselien voimin.

Erona kaksoiskameralla varustetuista iPhoneista iPhone XR:ssä Muotokuva-tilan taustan sumentava tarkennus aktivoituu vasta sen tunnistaessa ihmisen. Muotokuva-tilalla muiden kuin ihmisten kuvaaminen ei siis onnistu samalla tavalla. Henkilökuvaukseen myös iPhone XR:n Muotokuva-tila soveltuu eikä ero kuvissa iPhone XS -puhelinten kaksoiskameraan vaikuta kovin merkittävältä.

Lisäksi kuten jo edellä mainittu, Muotokuva-tilassa takakameralla ei iPhone XR:ssä ole tarjolla kuvauskohteen taustan mustaksi muuttavia lavavalo- ja mustavalkoista lavavalo mono -efektiä, vaan luonnollisen valon lisäksi vain ainoastaan studiovalo ja korostusvalo.

Etukameralla kaikki efektit ovat tarjolla myös iPhone XR:llä, sillä 7 megapikselin etukamera infrapunakameran ohella on täysin sama kuin iPhone XS:ssä ja iPhone XS Maxissa. Myös kasvojentunnistus toimii yhtäläisesti, eli varmasti ja melko nopeasti. Siirtymää sormenjälkitunnistuksesta Face ID -kasvojentunnistukseen ei kannata pelätä, sillä noin vuoden iPhone X ja iPhone XS -käytön perusteella sormenjälkitunnistusta ei todellakaan ole ollut ikävä – kasvojentunnistus on vain niin paljon helpompi ja huomaamattomampi tapa avata puhelimen lukitus.

Kannattaako ostaa iPhone XR eikä iPhone XS tai XS Maxia?

Jos ei välttämättä tunne kaipaavansa kameraansa mahdollisuutta kuvata tarkemmin kaukaisempia kohteita (eli optista zoomia) tai syystä taikka toisesta tahdo itselleen parasta mahdollista iPhonea, on iPhone XS:n tai iPhone XS Maxin ostamisen perusteleminen iPhone XR:n ohi vaikeaa.

Toki toisaalta jos ei rahalla ole väliä, niin lähes ainoa syy valita iPhone XR eikä jompaakumpaa iPhone XS -mallia on sen tarjoama laajempi värivalikoima. Tarjolla on tyylikkäitä, pirteitä värivaihtoehtoja, joita soisi näkevän enemmän myös iPhone-malliston huipulla.

iPhone XS -malleja parempi iPhone XR on vain yhdessä asiassa, nimittäin Applen lupausten perusteella akunkestossa. Siinäkin ero suurikokoisempaan iPhone XS Maxiin nähden pienempi, mutta pienempään iPhone XS:ään verrattuna mahdollisesti jopa merkittävä. Esimerkiksi nettiselailussa iPhone XR:stä pitäisi riittää 15 tunniksi verrattuna iPhone XS:n 12 tuntiin ja iPhone XS Maxin 13 tuntiin.

iPhone XR:n todellinen akunkesto selviää vasta tämän päivän ensitunnelmia pidemmässä käytössä, mutta Applen väitettä pidemmistä toiminta-ajoista ei ole syytä epäillä.

iPhone XR:ssä karkeasti neljänneksen edullisemmalla saa saman suorituskyvyn, saman päätakakameran ja etukameran ja pitkälti saman peruskäyttökokemuksen kuin iPhone XS -malleissa. iOS 12 -ohjelmisto on sama, kuten myös Face ID -kasvojentunnistus. Koko kolmikkoa yhdistää myös pöly- ja vesitiivis rakenne, tuki pikalataukselle sekä langattomalle lataukselle.

Kokonaisuutena iPhone XR on Applelta hyvä uutuus, joka tarjoaa huippuluokan ominaisuuksia ja ennen kaikkea uuden modernin käyttökokemuksen täysnäytöllä ja kasvojentunnistuksella hieman edullisempaan hintaan – tosin ei kuitenkaan kovin edulliseen hintojen alkaessa monien muiden valmistajien kalleimpia malleja satoja euroja korkeammalta tasolta. Apple on löytänyt hyvän tasapainon sen suhteen, mitä iPhone XR:stä on edullisemman hinnan vastapainoksi jätetty pois. Useimmille iPhonen ostoa harkitseville juuri iPhone XR lienee tällä hetkellä se paras vaihtoehto.

iPhone XR:n tekniset tiedot

 • Rakenne alumiinia ja lasia
 • Kuusi värivaihtoehtoa: musta, valkoinen, sininen, keltainen, koralli, punainen PRODUCT(RED)
 • 6,1 tuuman IPS LCD True Tone -näyttö 1792×828 pikselillä (326 PPI)
 • Face ID -kasvojentunnistus
 • Yksi 12 megapikselin takakamera optisella kuvanvakaimella, 1,4 mikronin pikselikoolla ja f/1,8-aukolla
 • TrueDepth-etukamera: 7 megapikseliä ja f/2,2-aukko, lisäksi infrapuna-anturit
 • Apple A12 Bionic -järjestelmäpiiri
 • 64, 128 tai 256 gigatavua tallennusmuistia
 • 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys (maks. 600 Mbit/s)
 • Wi-Fi 802.11ac / Bluetooth 5.0 / NFC -yhteydet
 • GPS / GLONASS / Galileo / QZSS -paikannus
 • Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / barometri / kompassi / etäisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin
 • Lightning-liitäntä (ei erillistä kuulokeliitäntää)
 • Pikalataustuki (50 % 30 minuutissa) ja langaton lataus
 • Pöly- ja vesitiivis (IP67)
 • Mitat 150,9 x 75,7 x 8,3 millimetriä
 • Paino 194 grammaa

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja