Ensitunnelma: Xiaomin uudet huippupuhelimet Mi 9 ja Mi MIX 3 5G tulossa erittäin kilpailukykyiseen hintaan

Maailman suurimpien älypuhelinvalmistajien joukkoon lukeutuva, mutta yhä edelleen Suomessa varsin tuntematon Xiaomi kertoi tänään Barcelonassa Mobile World Congress -messujen aattona uuden Mi 9 -huippupuhelimensa myyntiintulosta Euroopassa. Mi 9 julkistettiin aiemmin viikolla Kiinassa. Lisäksi Xiaomi julkisti ensimmäisen 5G-älypuhelimensa Mi MIX 3 5G:n.

Mi MIX 3 5G

Xiaomin ensimmänen 5G-älypuhelin Mi MIX 3 5G on Xiaomin jo tuttu liukurakenteinen Mi MIX 3 on varustettuna nyt uudella Snapdragon 855 -järjestelmäpiirillä, Snapdragon X50 -modeemipiirillä sekä sen myötä 5G-verkkoyhteydellä. Lisäksi puhelimessa on suuremman kapasiteetin 3 800 milliampeeritunnin akku.

Muuten Mi MIX 3 5G on ominaisuuksiltaan kuin Mi MIX 3: 6,39 tuuman AMOLED-näyttö, magneettiliukurakenne, keraamipinta takana, 12 + 12 megapikselin kaksoistakakamera sekä 24 + 2 megapikselin etukamerat.

Paksuudeltaan Mi MIX 3 5G on hieman tavanomaista Mi MIX 3:aa tuhdimpi, mutta ero ei ole kovin suuri.

Mi MIX 3 5G:n mahdollisesta saatavuudesta tai hinnasta Suomessa ei ole vielä lopullista vahvistettua tietoa, mutta Euroopassa puhelin on tulossa myyntiin jo toukokuusta alkaen, ja Pohjoismaissakin puhelimen hinta on erittäin kilpailukykyinen 649 euroa. Myynti Pohjoismaissa on alkamassa ”mahdollisimman pian”.

Mi 9

Mi 9 on yksi ensimmäisiä markkinoille tulevia älypuhelimia Qualcommin uudella huippuluokan Snapdragon 855 -järjestelmäpiirillä. Totuttuun Xiaomi-tapaan uutuus on hinnoiteltu erittäin kilpailukykyisesti.

Pohjoismaissa eli myös Suomessa Mi 9:n hinnat lähtevät 469 eurosta, 6 + 64 gigatavun muisteilla.

Kädessä Mi 9:n alumiinirunkoinen ja takaa lasipintainen rakenne tuntuu odotetun laadukkaalta.

Mi 9:n AMOLED-näytöllä on kokoa 6,39 tuumaa ja 19,5:9-kuvasuhteella tarkkuutta 2340×1080 pikseliä. Näytön yläreunassa on nyt vain pieni ”vesipisaralovi” etukameralle verrattuna esimerkiksi Mi 8:aan leveään näyttöloveen. Kokonaisuutena näyttö kattaakin nyt Mi 9:ssä melko kattavasti etupuolen. Näyttö-runkosuhde on Xiaomin mukaan 90,7 prosenttia.

Pikaisen vilkaisun perusteella laadullisesti näyttö on erinomainen.

Sormenjälkilukija on sijoitettu näytön alle. Lukija edustaa optista tekniikkaa, ja sitä on Xiaomin mukaan parannettu aiemmista versioista.

Huippuluokan järjestelmäpiirin ohella Mi 9:n mielenkiintoisinta antia on sen kamerakokonaisuus, jossa yhdistyvät 48 megapikselin pääkamera, 2x optisen zoomin telekamera ja 117 asteen ultralaajakulmakamera. Alla yhteenveto Mi 9:n takakameroista:

  • 48 megapikselin automaattitarkenteinen pääkamera Sony IMX586 -kennolla, 0,8 mikronin pikselikoolla ja f/1,75-aukolla (neljän pikselin yhdistämisellä -> 12 megapikseliä, 1,6 mikronia)
  • 12 megapikselin automaattitarkenteinen telekamera 2x optiseen zoomiin Samsung S5K3M5 -kennolla, 1,0 mikronin pikselikoolla ja f/2,2-aukolla
  • 16 megapikselin automaattitarkenteinen ultralaajakulmakamera 117 asteen kulmalla Sony IMX481 -kennolla, 1,0 mikronin pikselikoolla ja f/2,2-aukolla, 4 cm -makrokuvaus

Lähtökohdat erinomaiselle kamerapuhelimelle ovat siis kameraspeksien myötä olemassa, ja kameratestaamiseen erikoistunut DxOMark onkin jo ehtinyt arvioida Mi 9:n 107 pisteen arvoiseksi sen jääden näin vain niukasti kärkisijan 109 pisteellä jakavista Samsung Galaxy S10+:sta, Huawei Mate 20 Prosta ja Huawei P20 Prosta.

Etukameran tarkkuus on 20 megapikseliä 0,9 mikronin pikselikoolla ja f/2,0-aukolla.

Ominaisuuksien kenties heikoin kohta Mi 9:ssä on akku, jonka kapasiteetti on vain 3 300 milliampeerituntia. Mi 9 tukee nopeaa jopa 27 watin pikalatausta sekä lisäksi tavanomaista tehokkaampaa 20 watin langatonta pikalatausta.

3,5 millimetrin kuulokeliitäntää Mi 9:ssä ei ole. Puuttuvia ominaisuuksia ovat myös esimerkiksi stereokaiuttimet, muistikorttipaikka sekä luokitellusti pöly- ja vesitiivis rakenne.

Yhteenvetona laitteena Mi 9:n vahvuuksia vaikuttavat olevan hyvä kamerakokonaisuus, viimeisintä huutoa oleva tehokas järjestelmäpiiri sekä kaikin puolin laadukkaalta vaikuttava näyttö. Näitäkin suurempi vahvuus kuitenkin taitaa olla se, että hinta on kohdallaan ja näin rahalle saa Mi 9:ssä erinomaista teknistä vastetta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja