Mainos

Ensitreffit alttarilla -pappi Kari Kanala avoimena työnsä haasteista: "Välillä on miettinyt, että kyllä elämässä olisi päässyt helpommallakin"

1:35
Videolla Kari Kanala muistuttaa kehumisen tärkeydestä parisuhteessa.

Yli 20 vuotta pappina toiminut Kari Kanala kertoo työnsä haasteista, avioerojen opetuksista ja arjestaan pienen pojan isänä.

Ensitreffit alttarilla -ohjelmasta tuttu kirkkoherra Kari Kanala tiesi jo 15-vuotiaana haluavansa isona papiksi. Siitä huolimatta hän valmistui ammattiin vasta kolmekymppisenä.

– Muutaman vuoden opiskelujen jälkeen tein päätöksen, etten halua heti papiksi, vaan täytyy saada elämänkokemusta, hän kertoo MTV Uutisten haastattelussa.

Kanala valmistui papiksi vuonna 1997. Hän on uransa aikana työskennellyt esimerkiksi merimiespappina Hampurissa ja Lontoossa, seurakuntapappina Turussa ja Nuori kirkko -järjestössä. Viimeiset kolme vuotta hän on toiminut Paavalin seurakunnan kirkkoherrana Helsingissä.

Vaikka Kanalan nykyiseen työhön kuuluu paljon kokouksia ja johtamista, hän ei ole halunnut kadottaa papin työn ydintä: ihmisten kohtaamista. Hän tekee yhä kirkollisia toimituksia, päivystää esimerkiksi kauppakeskuksessa ja pyrkii vetämään rippileirin kolmen vuoden välein.

– Minulla on periaatteena, että työpäivänä pidän papin paitaa minne ikinä menekin. Minut tunnistaa siitä ja voi tarttua kiinni.

Kanala kertoo nauttivansa työstään ja kokevansa sen palkitsevana, mutta raskaitakin hetkiä tulee väistämättä. Kirkollisissa tilaisuuksissa hän kohtaa ihmisten suurimmat ilot ja surut, ja sosiaalisen median kautta yhteydenottoja tulee jatkuvasti.

– Tämä on haastavaa ja kiinnostavaa työtä, eikä tähän oikein kyllästy, mutta tosi rankkaa tämä välillä on. Välillä on miettinyt, että kyllä elämässä olisi päässyt helpommallakin.

Kanala on tullut tunnetuksi kirkon uudistajana. Hän on ottanut kantaa esimerkiksi samaa sukupuolta olevien parien kirkollisen vihkimisen puolesta. Kanala kertoo saavansa paljon palautetta. Nimettömiin viesteihin hän ei kiinnitä huomiota, mutta nimellä lähetettyihin hän pyrkii vastaamaan.

Hän myöntää, että toisinaan kommentit menevät ihon alle.

– Pitää ajatella, että ne liittyvät asiaan eikä persoonaan. Jos persoona alkaa ärsyttää, pitää olla vähemmän näkyvillä.

"Olen nyt onnellinen"

Työn vastapainoksi Kanala pelaa jalkapalloa ja leikkii kolmevuotiaan poikansa kanssa. 49-vuotiaana isäksi tullut Kanala oli jo ehtinyt haudata haaveet omasta perheestä, kun lapsi ilmoitti tulostaan.

– Muistan sen hetken, kun katson sitä tikkua, että hyvänen aika, meille syntyy vauva. Minulla on kuvakin siitä.

Vuonna 2016 syntynyt poika on tuonut Kanalan elämään useita muutoksia. Aiemmin hän ei pitänyt turvallisuutta ollenkaan tärkeänä, mutta lapsen myötä prioriteetit ovat muuttuneet. Isänä on oltava vastuullinen ja läsnä.

– Kääntöpuolena on se, että pitää olla ennakoitavampi. Olen sen verran boheemi, että siinä on vähän tekemistä, hän myöntää.

Kanala on nyt kolmatta kertaa naimisissa. Hän kertoo, että avioerot ovat opettaneet häntä katsomaan peiliin ja arvioimaan kriittisesti omia valintojaan.

– Ei kannata hakea liikaa vikaa toisesta, hän toteaa.

Nykyisen vaimonsa kanssa Kanala on ollut naimisissa yhdeksän vuotta. Hän kertoo kokevansa, että saa olla suhteessa oma itsensä. 

Vuosien myötä Kanala on oppinut kuuntelemaan tunteitaan. Nykyään hänellä on yksinkertainen mittari onnellisuudelle.

– Jos lähden töihin ja kotiin kaikkein mieluiten, olen tosi onnellinen. Olen nyt onnellinen.

Ensitreffit alttarilla MTV3-kanavalla ja mtv-palvelussa tiistaisin klo 21

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja