Ensisynnyttäjä kuoli – lääkärille, hoitajalle ja kätilölle sakot kuolemantuottamuksesta

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut Kätilöopistolla työskennelleet anestesialääkärin, kätilön ja sairaanhoitajan sakkorangaistukseen kuolemantuottamukseen syyllistymisestä.

24-vuotias nainen kuoli vuonna 2012 alle viikko sen jälkeen, kun hän oli synnyttänyt esikoisensa. Synnytys toteutettiin hätäsektiolla, mutta suuria ongelmia ei olisi pitänyt olla.

Naiselle jäi kuitenkin sektion jälkeen sisäistä verenvuotoa, mutta kukaan ei huomannut sitä – ei synnytyssalissa, heräämössä eikä vuodeosastolla. Heräämössä naisen tila kuitenkin romahti äkillisesti ja hänet vietiin kiireellisesti leikkaukseen.

Viiden päivän kuluttua aviomiehelle kerrottiin, ettei mitään olisi enää tehtävissä.

Anestesialääkärille suurimmat sakot

Anestesialääkärille annettiin kovin rangaistus, hänelle määrättiin 75 päiväsakkoa kuolemantuottamuksesta ja tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Sakkojen yhteissumma on 5 250 euroa.

Sairaanhoitaja ja vuodeosaston kätilö saivat molemmat 50 päiväsakkoa kuolemantuottamuksesta. Sakkojen summat ovat 1 050 euroa ja 700 euroa. 

Käräjäoikeus katsoi, että kaikkien kolmen huolimattomuus johti naisen kuolemaan. Käräjäoikeuden mukaan ei jäänyt epäilystä heidän huolimattomuudestaan.

Naisella havaittiin heräämössä korkea syke ja hänen verenpaineensa oli matalalla, mutta hänet siirrettiin tästä huolimatta vuodeosastolle. Käräjäoikeuden mukaan esimerkiksi anestesialääkärin olisi pitänyt varmistua naisella havaitun epätavallisen korkean sykkeen syystä.

Käräjäoikeuden mukaan anestesialääkäri syyllistyi huolimattomuuteen myös sen vuoksi, että hän jätti potilaan yksin itselleen tuntemattoman sairaanhoitajan vastuulle.

Kyseinen sairaanhoitaja oli kokematon ja vasta valmistunut. Hän puolestaan laiminlöi velvollisuuden konsultoida lääkäreitä tai vastaavia hoitajia, vaikka hänestä potilaan vitaaliarvot olivat huolestuttavat.

Vuodeosastolla työskennellyt kätilö ei tarkkaillut potilaan vointia tarpeellisella tavalla, kuten tämän heikko kunto olisi edellyttänyt.

Vuonna 2012 tapahtuneen tapauksen selvitykset ovat kestäneet vuosia. Lopulta asiassa nostettiin syytteet, joista käräjäoikeus antoi nyt tuomionsa. 

Käräjäoikeus käsitteli jutun suljettujen ovien takana. Tuomiossa annetut perustelut ovat kuitenkin suurimmilta osin julkiset.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja