Ensimmäiset sähköiset ylioppilaskokeet menestys – muistitikuista murheita osalle

Syksyn ylioppilaskirjoitukset ovat tältä syksyltä kirjoitettu. Tänä syksynä kaikki kirjoittivat maantiedon ja saksan kielen sähköisenä. Sähköiset kirjoitukset eivät sujuneet aivan ongelmitta, mutta ne eivät kuitenkaan haitanneet vastausten palauttamista.

Ylioppilaskokelaat saavat vielä jännittää kirjoitustensa tuloksia, sillä parhaillaan kokeita tarkastetaan. Pienet tekniset ongelmat viivästyttivät joissakin lukioissa kokeiden alkua. Ongelmia oli niin viallisissa muistitikuissa kuin äänitteissäkin. Ylioppilastutkintolautakunnassa ongelmaa pidettiin pienenä.

– Muutamia teknisiä juttuja muistitikkujen kanssa ja lyhyen saksan kokeessa oli ääniteongelmia, mutta kaikki saatiin ratkottua. Paperikokeissa on yhtä lailla, esimerkiksi CD-levyjen kanssa ongelmia kuulunymmärtämiskokeessa, kertoo ylioppilaslautakunnan pääsihteeri Kaisa Vähähyyppä.

Ylioppilaslautakunnassa ei teknisistä ongelmista hätkähdetty, koska kaikki kokelaat saivat kokeensa tehtyä ja kaikki vastaukset on toimitettu ylioppilaslautakunnalle. Ongelmia oli noin 30 lukiolla.

– Osalla lukioista oli ongelmia maantieteen kokeessa, jossa oli näitä palvelintikkukäynnistyksiä. Näitä oli noin kolmisenkymmentä lukiota, joita ongelma koski. Suomessa kuitenkin on 450 lukiota, sanoo Vähähyyppä.

Ongelmat aiheuttivat vain viivästymistä

Muistitikuista aiheutuneet ongelmat pystyttiin ratkaisemaan ja niistä aiheutunut haitta oli lähinnä kokeen alun viivästyminen. Filosofian kokeeseen viivästyksiä aiheuttanut vika saatiin korjattua lähettämällä uudet muistitikut.

– Olennaisinta on, että jokainen sai tehtyä koneessa ja sai sen ajan, joka heille kuuluu ja vastaukset tulivat arvosteluun. Tämä järjestelmä kehittyy vielä ja olen itse sitä mieltä, että tällaisen järjestelmän ei pidäkään tulla valmiiksi, koska tekniikka kehittyy koko ajan ja tulee uusia mahdollisuuksia, sanoo Vähähyyppä.

Syksyllä sähköisenä kirjoitettiin maantiede, filosofia sekä saksan kieli kaikissa lukioissa, jossa oli kirjoittajia. Eniten kirjoittajia osallistui maantieteeseen, jonka kirjoitti vajaa 2000, filosofian ja pitkän saksan kirjoitti muutama sata ja lyhyen saksan pari sataa abiturienttia. Kielten kirjoittaminen on uudistumassa kevään kirjoituksiin.

– Nykyisen muotoinen kuuntelu poistuu kokonaan ja kuuntelukokeen osuus tulee kirjallisen kokeen yhteyteen. Eli sen tekninen rakenne muuttuu täysin ja se on kokelaalle huomattavasti yksinkertaisempi ja miellyttävämpi rakenne, kuvailee Vähähyyppä kevään muutoksia.

Suurin muutos vuonna 2018

Suurin muutos kirjoituksiin on tulossa keväällä 2018, koska silloin sähköisenä kirjoitetaan äidinkieli ja A-englanti.

– Silloin sähköistyy äidinkieli ja kun se on kaikille pakollinen.  Se näkyy kouluissakin, koska esimerkiksi tilat pitää olla järjestettynä useille sadoille kirjoittajille. Näissä syksyn kirjoituksissa kirjoittajamäärät olivat hyvin pieniä per lukio ja lukiot yhdistelivät kirjoittajia, koska yksi kirjoittaja oli siellä ja toinen täällä, kertoo Vähähyyppä.

Kokonaisuudessaan kokeet ovat sähköisesti kirjoitettavissa vuonna 2019, kun saman vuoden keväällä mukaan tulee viimeisenä aineena matematiikka.

– Se jo tiedetään, että koejärjestelmä toimii, mutta haasteena on se, että lukioissa on valtava määrä erilaisia koneita ja palvelimia ja näiden muistitikkujen pitää toimia kaikenlaisissa koneissa, kertoo Vähähyyppä.

Lue myös:

    Uusimmat