Mainos

Ensimmäinen Leopard-panssarivaunu saapui Suomeen

Panssariprikaati on saanut ensimmäisen Leopard-panssarivaununsa Saksasta. Vaunu laivattiin Suomeen jo ennen vappua, minkä jälkeen se sai suomalaisen maastovärin ja varustettiin suomalaisin tunnuksin. Taistelupanssarivaunu Leopard 2A4 esiteltiin tänään Panssariprikaatissa Parolannummella.

Viime syksynä tehdyn kauppasopimuksen mukaan Leopard-panssareita tyyppiä 2A4 toimitetaan aseineen Suomen puolustusvoimille 124 vaunua. Ne ovat olleet Saksan armeijan kahden joukko-osaston käytössä, mutta varastoituna siellä sodan ajan tarvetta varten. Kesään mennessä Leopardeja on määrä saada Parolannummelle kaksi vaunua lisää. Panssariprikaatin komentaja, eversti Kyösti Halonen arvioi, että Leopardeja on syksyllä koulutuskäytössä parikymmentä.

Leopard-panssarivaunujen toimitukset jatkuvat pitkin kesää. Ne toimitetaan joko muutamana suurena kuljetuksena elokuun loppuun mennessä tai pienempinä erinä vuoden sisällä.

Puolustusministeriön tekemän Leopard-kaupan arvo on 120 miljoonaa euroa. Ostetut panssarivaunut ovat vaunumallin viidettä valmistuserää, ja suomalaisten panssarivaunuasiantuntijoiden mukaan käyttökelpoisia aina vuosiin 2025-2030 saakka.

Saksalaisten, vähän käytettyjen panssarivaunujen hankinta tuli Suomessa ajankohtaiseksi, kun Panssariprikaatin nykyiset, neuvostovalmisteiset T-72-taistelupanssarivaunut olisi tekniikan vanhetessa pitänyt modernisoida. Saksalaisten tarjoama vaihtoehto oli edullisempi.

Ratkaisuun vaikutti osaltaan myös se, että kymmenen Euroopan maata, mm. Ruotsi, Norja ja Tanska, käyttää Leopardeja. Tämä mahdollistaa yhteistyön huollossa, modernisoinnissa ja koulutuksessa.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 09.05.2003).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.