Ensi kertaa maailmassa: Kuolleelta luovuttajalta kohdun saanut nainen synnytti lapsen

Ensimmäistä kertaa nainen on synnyttänyt vauvan saatuaan kohdun elinsiirtona kuolleelta luovuttajalta Brasiliassa, uutisoi CNN.

Brasilian São Paulon yliopiston School of Medicinen Hospital das Clínicas kertoo, että ensimmäistä kertaa vauva on syntynyt elinsiirtona saadusta kohdusta, joka saatiin kuolleelta lahjoittajalta.

Maailmanlaajuisesti 11 naista on synnyttänyt lapsen saatuaan kohdun elinsiirtona elävältä luovuttajalta. Ensimmäinen onnistunut kohtusiirto tehtiin vuonna 2014 Ruotsissa.

Brasilian tapauksesta merkittävän tekee se, että lapsi on syntynyt nimenomaan kuolleelta luovutetusta kohdusta.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa The Lancet -julkaisussa.

Alla olevalla videolla keskustellaan hedelmällisyyshoitojen saatavuudesta Suomessa. (Artikkeli jatkuu videon alla.)

2:10

Läpimurron myötä kohtujen saatavuus voi parantua niille naisille, jotka haluavat saada lapsia ja jotka ovat syntyneet ilman kohtua tai kärsivät muista hedelmättömyyttä aiheuttavista kohtuongelmista.

– Se on toivon lähde potilaille, joilla ei ole perheenjäsentä tai läheistä ystävää lahjoittamaan kohtua, tutkijat Dani Ejzenberg ja Wellington Andraus tiimeineen kirjoittavat.

Arvioiden mukaan maailmalla on noin 1,5 miljoonaa naista, jotka kärsivät hedelmättömyydestä kohdun puuttumisen tai poikkeavan kehityksen takia.

Siirto tehdiin ilman kohtua syntyneelle naiselle

Brasiliassa tehty kohtusiirto suoritettiin syyskuussa 2016 silloin 32-vuotiaalle naiselle. Nainen sairastaa harvinaista Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser-oireyhtymää, jota esiintyy maailmalaajuisesti yhdellä tyttölapsella 4 500 syntynyttä kohti.

Oireyhtymä vaikuttaa nimenomaan vaginan ja kohdun kehittymiseen, mutta munasarjat toimivat normaalisti. Nainen oli syntynyt ilman kohtua.

Luovuttajana oli 45-vuotias nainen, joka kuoli aivohalvaukseen. Hänet todettiin hyväksi luovuttajaksi, sillä veriryhmä täsmäsi, hänellä ei ollut seksitauteja ja takana oli kolme synnytystä.

Vaikea leikkaus onnistui

Kohtusiirtoleikkaus kesti yhteensä kymmenen tuntia. Vaikea leikkaus onnistui, eikä naisen keho alkanut hylkiä siirrännäistä. 37 päivää leikkauksen jälkeen nainen sai kuukautiset ensi kertaa elämässään.

Yhteensä seitsemän kuukautta kestäneen tarkkailun jälkeen nainen hedelmöitettiin yhdellä alkiolla. 10 päivää myöhemmin raskaus vahvistettiin.

Naisen raskausaika sujui hyvin yhtä munuaistulehdusta lukuun ottamatta. Noin 2,5 kiloa painanut tyttö syntyi keisarileikkauksella 35. raskausviikolla 15. joulukuuta 2017. Samassa leikkauksessa naisen kohtusiirrännäinen myös poistettiin, jotta hänen ei enää tarvitsisi käyttää hylkimisenestolääkkeitä.

Pian lapsi viettää yksivuotissyntymäpäiviään eikä äidillä tai hänellä olla havaittu mitään epätavallisuuksia tai komplikaatioita.

American Society for Reproductive Medicine on tunnustanut kohtusiirron olevan onnistunut hoitovaihtoehto hedelmättömille kohtuongelmien takia. Se kuitenkin huomauttaa, että menettely on edelleen kokeilullinen.

Vielä tarvitaan lisätutkimuksia muun muassa siitä, mitkä tekijät vaikuttavat siihen, että kohtu toimii elinsiirron jälkeen.

Lähteet: CNNScience News

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja