Ennen upea talvipuutarha on enää vain risuja ja kuollutta kasvistoa – miljoonia maksanut Viikin talvipuutarha hylättiin vuosia sitten

Helsingin Viikissä sijaitseva talvipuutarha Gardenia on ollut hylättynä vuodesta 2015 lähtien. Ulkoapäin upea rakennus kätkee sisäänsä lakastuneen ja karun viidakon.

Katso videolta, miltä talvipuutarhassa näyttää tänä päivänä.

Helsingin kaupungin ja yliopiston omistamassa trooppisessa talvipuutarhassa järjestettiin aikoinaan tapahtumia, juhlia ja luokkaretkiä. Lisäksi tuloja Gardenialle tuli tavallisista vierailukäynneistä.

Yritys ei kuitenkaan ollut sellaisenaan tarpeeksi kannattava. Toiminta Gardeniassa maksoi Helsingin kaupungille yli miljoona euroa vuodessa.

Talvipuutarhan lisäksi rakennukselle alettiin miettiä muuta käyttötarkoitusta. Mikään idea ei kuitenkaan ollut tarpeeksi realistinen, jonka vuoksi talvipuutarha päätettiin sulkea vuoden 2015 loppupuolella.

Nyt vuosien jälkeen trooppisesta puutarhasta on jäljellä vain kuivuneet puut ja kasvit. Puista tippuneet lehdet kahisevat jalkojen alla puutarhan läpi kävellessä. Karua näkyä lisää lattialta löytyvä rotanmyrkky. 

Puutarha jätettiin kuivumaan ja nääntymään vuosikausiksi

– Iso osa kasveista pyrittiin viemään pois talvipuutarhan sulkeutuessa. Isoja puita ei kuitenkaan sellaisenaan voinut kantaa yhdessä osassa ulos, joten ne jätettiin paikalleen, kommentoi myyntineuvottelija Heidi Autiosuo ankeaa näkyä.

Autiosuon mukaan puutarha aiotaan siistiä vasta, kun se on myyty. Myyntiprosessi on kuitenkin venähtänyt vuosien mittaiseksi.

– Tämä lasinen rakennus on rakennettu nimenomaan talvipuutarhaksi, jonka vuoksi se ei tällaisenaan sovi muuhun käyttöön. Siksi ostajan löytäminen on ollut vaikeaa, kertoi Autiosuo

Lasisen talvipuutarhan lisäksi myytävien rakennusten joukkoon kuuluu Gardenian lähiympäristössä olevat rakennukset, kuten muun muassa päiväkotina toiminut rakennus.

Autiosuo kertoo, että neuvottelut yhden mahdollisen ostajan kanssa ovat edenneet jo pitkälle. Uuden ostajan suunnitelmista Autiosuo ei kuitenkaan paljastanut mitään.

Myös Viikin alueen asukkaille esitettiin toiveita talvipuutarhan kohtalosta.

– Tästä on muodostunut alueelle niin sanottu maamerkki, joten ihmiset toivovat, että tämä säilyisi julkisessa toiminnassa, kommentoi Autiosuo kyselyä.

Gardenia aloitti toimintansa vuonna 2001 ja maksoi kaikkine rakennuksineen yli 9 miljoonaa euroa. 

Lue myös:

    Uusimmat