Englanti karisti historian haamunsa – Kolumbia kaatui hurjan rankkarinäytöksen jälkeen

Englanti karisti historian haamujaan iskemällä rangaistuspotkukilpailun jälkeen puolivälieriin jalkapallon MM-kisoissa Venäjällä. Jännitysnäytelmässä muotoutuneessa neljännesvälieräottelussa kaatui Kolumbia lukemin 2–1.

Videolla kohokohtia tiistain MM-kisapäivästä.

Englanti oli itse rankkarikisassa parempi 4–3, kun englantilaisten ainoana miehenä pilkuilla epäonnistui Jordan Henderson. Hendersonin oikealle alas suunnanneen vedon torjui komeasti Kolumbia-vahti David Ospina.

Etu Hendersonin missauksen jälkeen siirtyi neljänteen pariin 3–2-johdossa menneelle Kolumbialle. Kolumbian rankkarit päättyivät kuitenkin karusti: Mateus Uriben ylärimakudin jälkeen Englannin maalivahti Jordan Pickford poimi Carlos Baccan suhteellisen keskelle suunnanneen laukauksen, ja Englannilla oli viidennessä parissa mahdollisuus ratkaista peli. Eric Dier käytti tilaisuutensa iskemällä ratkaisevan rankkarin Ospinan käsien kautta vasempaan alakulmaan.

Rangaistuspotkukisan voitto oli Englannille ensimmäinen sen MM-historiassa. Aiempi saldo oli ollut synkkä: Englanti oli tippunut MM-kisoissa jatkosta pilkkukisassa 1990, 1998 ja 2006 sekä EM-kisoissa 1996, 2004 ja 2012.

Draamaa jo varsinaisella peliajalla

Ottelu oli päättyä Englannin juhliin jo varsinaisella peliajalla, mutta Kolumbia puristi toisen jakson lisäajalla väkisin 1–1-tasalukemiin. Juan Cuadrado antoi laadukkaan kulmapotkun, ja Yerry Mina puski pallon maalin kattoon kentän sekä Englannin tolppaa vartoineen Kieran Tripperin pään kautta.

Englannin 1–0-maalista vastasi aiemmin toisella jaksolla rangaistuspotkusta Harry Kane. Kane sai rangaistuspotkun, kun Kolumbian laitapelaaja Carlos Sanchez repi hänet pallottomassa taistelussa kulmapotkutilanteessa kumoon.

Pilkkutuomio pitkäkestoisesta kontaktista oli selvä, ja Kane nosti pelivälineen keskelle maaliverkkoa. Maali oli turnauksen maalipörssiä johtavalle Kanelle jo kuudes neljään peliin. Kolme maaleista on syntynyt juuri rangaistuspotkuista.

Kane onnistui myöhemmin myös rankkarikilpailussa alakulmavedollaan, mutta pilkkukisan osumaa ei lasketa turnauksen maalitilastoihin.

Viimeksi Englanti pelasi MM-kisoissa puolivälierissä vuonna 2006. Sitä pidemmälle maa on edellisen kerran yltänyt MM-tasolla 1990, jolloin Italian kisoissa heltisi välieräpaikka. 

Puolivälierissä lauantaina Englantia vastaan tulee Ruotsi, joka kukisti aiemmin tiistaina Sveitsin puolivälierissä 1–0.

Lue myös:

    Uusimmat