Mainos

Energiamääräykset kannustavat omaan sähköntuotantoon

Kotitalouksien oma sähköntuotanto on meillä vielä vähäistä, mutta sen odotetaan vähitellen yleistyvän. Kiinnostusta lisäävät talojen uudet energiavaatimukset, jotka asteittain tiukkenevat kohti EU-direktiivien vaatimaa nollaenergiatasoa.

– Nollaenergiavaatimus todennäköisesti tarkoittaa Suomen oloissa sitä, että osa energiasta täytyy tuottaa itse. Se voi lisätä myös aurinko- ja tuulisähkön käyttöä, arvioi Energiateollisuuden asiantuntija Ina Lehto.

Energiateollisuus ennakoi, että vuonna 2050 pientuotannolla syntyisi nelisen prosenttia Suomessa kulutetusta sähköstä. Sähköntuotannon koko kapasiteetista noin 10 prosenttia olisi silloin pientuotantoa.

Arvio sisältyy muutaman vuoden takaiseen skenaarioon, jossa arvioitiin, millä keinolla Suomi parhaiten saavuttaa hiilineutraalille energiantuotannolle asetetut tavoitteet.

– Käytännössä se tarkoittaisi, että esimerkiksi aurinkopaneeleja olisi noin puolessa miljoonassa suomalaiskodissa, Lehto arvioi.

Sähkön pientuotannoksi lasketaan kaikki enintään 2 megawatin ja mikrotuotannoksi enintään 50 kilowatin laitteistot, jotka on kytketty verkkoon. Toistaiseksi niiden yleistymistä jarruttaa vielä heikko kannattavuus, sillä laitteistojen takaisinmaksuajat ovat pitkiä.

Varsinkin aurinkopaneelien hinnat ovat kuitenkin viime vuosina laskeneet niin nopeasti, että jo lähivuosina aurinkosähkön tuotanto saattaa olla myös taloudellisesti järkevää.

(MTV3–STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.