Mainos

Aurinkosähkö kannattaa käyttää itse

Yhä useammin aurinkosähköä tuottavat aurinkopaneelit asennetaan omakotitaloon, joka myy ylimääräisen sähkön verkkoyhtiölle. Energiateollisuus ry:n mukaan parhaan tuoton aurinkovoimalalle saa, kun käyttää sähkön itse.

– Omaa sähköä käyttävä aurinkosähkön tuottaja säästyy sähköverkkomaksuilta ja sähköverolta, jolloin säästöä kertyy 10-12 senttiä kilowattitunnille. Ylijäämäsähkön voi myydä itse verkkoon, mutta hinta on silloin markkinahinta eli vain noin kolme senttiä kilowattitunnilta, johtaja Jukka Leskelä Energiateollisuus ry:stä huomauttaa.

Tarkkoja tietoja Suomessa vuosittain tuotettavasta aurinkosähkön määrästä ei ole. Aalto-yliopiston FinSolar-hankkeessa arvioitiin viime vuonna, että Suomessa on aurinkosähköpaneeleita asennettuna määrä, joka teholtaan vastaa noin 20:tä megawattia.

Energiavirasto puolestaan toteutti viime vuonna verkkoyhtiöille kyselyn, jonka perusteella Suomessa oli vuoden 2015 syksyllä noin 7,9 megawattia verkkoon kytkettyä aurinkosähköä. Tämän perusteella iso osa kotimaisista aurinkovoimaloista tuottaa yhä sähköä vain omistajan omaan käyttöön.

– Viisi vuotta sitten ei ollut mahdollista myydä ylijäämäsähköä. Energiateollisuus ry on tehnyt suositukset siitä, miten aurinkosähköä voi helposti asentaa ja sen tuottamaa sähköä myydä, kertoo Leskelä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.