Mainos

Emännän nerokas ratkaisu – pedot kuriin Wunderbaumilla

Nuorison autoista tuttu hajuste Wunderbaum näyttää olevan tehokas petojen karkottaja. Myös hajuvesi toimii, mutta on kallis ratkaisu.

Parhaat keksinnöt ovat yleensä yksinkertaisia. Niin tämäkin. Idean keksimiseen tarvittiin naisen logiikkaa. Petojen kanssa touhuaminen on miehekästä puuhaa, mutta ratkaisu on naisellinen.

– Alkoi kyllästyttää jokaöinen eläinten perässä juoksu pitkin kyliä, ja asia tuli puheeksi Kontiolahdella asuvan kollega Taina Okkosen kanssa. Taina näitä ensin kokeili, kertoo ilomantsilainen Liepalan tilan emäntä Jenny Salmela.

Keskellä petoaluetta

Nyt Koitereen rannalla kumpaakin menetelmää on kokeiltu parisen kuukautta ja tulokset ovat lupaavia. Ei ole pedoista ollut haittaa. Lehmiä kiusanneet karhut, sudet ja hirvetkin aivastelevat nyt muualla.

Ilomantsilainen maitotila sijaitsee Huhuksessa keskellä Suomen tiheintä petoaluetta. Salmela laskee ripustaneensa laitumen ympärille ainakin 15 ihmepuuta.

– Haju on kyllä voimakas, itsekin kun tuossa kulkee niin kyllä huomaa ne kohdat mihin niitä on laitettu. Kyllä se nenään käy ja uskon, että metän eläimelle se käy vielä enemmän.

Osa hävinnyt pötsiin

Salmela keräsi Wunderbaumeja aluksi kotioloissa nuorison autoista. Kaupastakin ihmepuita on hankittu jo kymmenillä euroilla. Käytössä on ollut useita tuoksuja.

– Esimerkiksi uuden auton tuoksu, joka on todella voimakas. Sitten mansikka ja vanilja taitaa olla semmoset perustuoksut joita on aika paljon. Kaikki ne on minusta yhtä kamalia, Salmela nauraa.

Mutta Okkosen ja Salmelankin keksinnössä on vielä kehitystyötä. Lehmät ovat nimittäin tottuneet navetassa hyvältä tuoksuvaan emäntäänsä ja Wunderbaumeja katoaa laitumelta salaperäisesti.

– Se on mahdollista että lehmät on syöny niitä, koska ne kurkottelee puitten oksille. Ei ne niitä pelkää, mutta ei ne niistä ehkä nautikkaan. Ei ne siinä hajukuusien vierellä nuku ainakaan.

“Suhhautellaan kalleinta merkkiä”

Hajuvesisodankäynnissä petoja vastaan kannattaa satsata parhaaseen laatuun. Hajuvettä suihkutetaan aitalankaan, mutta tuoksu ei kestä siinä yhtä pitkään kuin Wunderbaumissa. Vesi liuottaa varsinkin halvemmat tuoksut nopeasti.

Maatalouden kannattavuus on Jenny -emännän mielestä nyt sellainen, että hajuvettä ei pysty hölväämään pedoille tolkuttomasti.

– Ehkä kolmea merkkiä olen kokeillut. Ei ole varaa suhhautella enempää, hyvä ois itellekin jotain tuoksuja jäädä. Tämä näyttää olevan Amor-Amor, Salmela tavaa suihkepullostaan.

Mutta mikä tehoaa parhaiten esimerkiksi karhuille.

– Oisko se Chanel sitten. Mitä kalliimpi sen parempi. Öljypitoisuus pitää olla hajuvedessä kohillaan, kalliit hajuvedet on kestävämpiä.

Idea vapaaseen käyttöön

Salmela antaa luvan idean vapaaseen varastamiseen.

– Wunderbaum ainakin on aika halpa investointi vaikka alalla ei nyt kovin hyvin menekään.

Liepalan tilalla hajuvesille ja Wunderbaumeille on kosolti käyttöä myös tulevaisuudessa. Pihaan nousee parhaillaan upouusi iso navetta. Lehmien pitäisi kärvistellä vielä syyskeleissä kuukauden päivät ennen kuin ne pääsevät avaraan pihattoon ja robottilypsyyn.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.