Emma Kimiläinen kriittinen naisten formulasarjaa kohtaan – ”Nainen pärjää yhtä hyvin miesten kanssa”

Keskiviikkona julkistettu suunnitelma pelkästään naisille tarkoitetusta formulasarjasta saa kilpa-autoilija Emma Kimiläinen-Liuskilta turhautuneen vastaanoton. Vuosikausia työtä erottelua vastaan tehnyt kuski pitää hanketta vain perinteisiä stereotypioita vahvistavana.

Britannian autourheiluliitto tiedotti keskiviikkona toukokuussa 2019 käynnistyvästä W Series -formulasarjasta, johon haetaan mukaan noin 20 naiskuskia, jotka kilpailisivat kuuden osakilpailun kaudella 500 000 dollarin pääpotista.

Entisen F1-kuski David Couthardin ja formulasuunnittelija Adrian Neweyn keulakuvikseen saaneesta sarjasta halutaan ponnahduslautaa naiskuskeille, jotka muuten tuntuvat aina jäävän alempiin formulaluokkiin.

Sarja on kuitenkin saanut paljon kritiikkiä urallaan menestyneiden naiskuskien puolelta. Esimerkiksi IndyCar-kuski Pippa Mann piti julkistusta surullisena päivänä moottoriurheilulle.

Emma Kimiläinen yhtyy monen kollegansa näkemykseen.

– No kyllä se kritiikkiä herättää täälläkin suunnalla, Kimiläinen tokaisee uutisesta kuultuaan.

– En pidä ajatuksesta, koska tämä on niitä ainoita lajeja ratsastuksen ohella, joissa naiset ja miehet pystyvät kilpailemaan yhdessä. En ymmärrä sitä, että minkä takia pitää sitten naisten sarja laittaa erikseen, koska ihan yhtä hyvin pystyy nainen pärjäämään miestenkin kanssa, hän jatkaa.

Tarpeetonta vahvistaa stereotypioita

Monet kuskit ovat pitäneet kehityssuuntaa taka-askeleena stereotypioiden murtamisessa. Kimiläinen tietää omasta kokemuksesta liiankin hyvin, mistä siinä on kyse.

– Kun olen tehnyt itse vuositolkulla työtä, ettei sitä erottelua olisi, ja aina tietyllä tavalla joutunut tekemään duunia, että olet yksi jätkistä, niin sitten kun se tehdään jostain sinun puolestasi, se tuntuu jotenkin tarpeettomalta, hän sanoo.

– Minulla on ainakin itselläni ollut aina tavoitteena olla paras kuljettaja eikä paras naiskuljettaja.

– On hieno lähtökohta, että pystytään näyttämään ihmisille, ettei sukupuolella ole merkitystä. Varsinkin, kun autoilu ja autourheilu ovat aika stereotypioiden sävyttämiä. Sen parissa liikkuu paljon vanhoja stereotypioita. Olisi jotenkin tarpeetonta vahvistaa niitä, Kimiläinen toteaa.

Voitolla rahoitus uralla eteenpäin?

David Coulthard pitää järjestäjien tiedotteessa W Seriesia naisille mahtavana ponnahduslautana urallaan eteenpäin, sillä monen unelma kilpa-autoilijan urasta katkeaa viimeisteen Formula 3 -tasolla rahoituksen puutteeseen.

Kimiläisen mukaan juuri rahoituksen lupaaminen voisi olla sarjan luomiselle riittävä perustelu. Miksi väliin pitää tehdä naisten oma sarja, jos naisia voitaisiin kiinnittää tiimeihin suoraan testien kautta?

– Jos tuollainen pystyy olemaan joku ponnahduslauta, että sitä kautta joku saisi sen rahoituksen, se olisi varmaankin hyville kuskeille ainoa motiivi mennä siihen sarjaan, Kimiläinen näkee.

– Jos siinä olisi luvattu voitosta rahoitus, niin silloin se voisi olla hyvä ponnahduslauta, mutta sittenkin olet vain paras nainen. Sitäkään leimaa ei hirveän moni halua kantaa, mutta jos voitosta luvataan, että pääset eteenpäin miesten sarjoissa rahoituksen kanssa, niin sitten se olisi tietenkin aika houkuttelevaa, hän myöntää.

Kimiläinen suo halukkaille toki mahdollisuuden tarttua tilaisuuteen, mutta epäilee, ettei kukaan kokenut kilpakuljettaja halua lähteä mukaan tällaisista lähtökohdista.

– Kaikki todella hyvät naiskuskit, joiden kanssa olen asiasta jutellut, ovat aika näreissään asiasta.

– Mutta kukin tehköön, mitä haluaa ja jos se jollain tavalla nostaa tietoisuutta siitä, että naisetkin voivat ajaa ja madaltaisi kynnystä uusien nuorten harrastajien parissa, niin hyvä. Mutta kun on kilpa-autoilijana tottunut toisenlaiseen, niin se tuntuu eriskummalliselta.

– Tietysti raha voi puhua tietyllä tavalla, ja joku voi sen tehdä rahan takia, mutta ainakin ne kaikki, joiden kanssa minä olen asiasta keskustellut, eivät ole kovin innoissaan.

Lue myös:

    Uusimmat