Emilian suunnitelma: Katajaharjuntie

Lauttasaaressa sijaitseva vuonna 1960 rakennettu kerrostalokaksio on 39-neliöiseksi tilavan oloinen. Pohja on keittiötä lukuun ottamatta melko järkevä ja toimiva. Keittiön kalusteet oli juuri uusittu, mutta tilallisesti se on ahdas, kapea ja käytävämäinen. Lähdinkin liikkeelle siitä, että keittiöön tarvittiin lisää tilaa, etenkin kun ruuanlaiton ja yhdessä syömisen suosio kasvaa. Ajattelin, että pienen asunnon myyntivaltti voisi olla juuri tilava, avara keittiö ja ruokailutila.

Kaksiosta huone ja keittiö:

Keittiön ja entisen makuuhuoneen välinen seinä puretaan tiskipöydästä oviaukkoon. Uuteen aukkoon rakennetaan tukevasta laudasta kehys, joka samalla paikkaa parkettiin jäävän kolon. Ylös upotetaan halogeenivalaisimet. Olohuone jaetaan kahteen vyöhykkeeseen: kauemmas ikkunasta sänkynurkkaus ja ikkunan lähelle oleskelupuoli. Näiden välille voidaan rajata kattoon kiinnitettävällä rullaverholla makuunurkkaukseen tarvittaessa oma rauha. Samaan kohtaan voisi asunnon ostaja halutessaan rakentaa vaikka kiinteänkin seinän, jos täysin erillinen makuuhuone tuntuisi paremmalta vaihtoehdolta. Keittiöstä poistetun ikkunan voi säästää tätä mahdollisuutta varten.

Vaikka asunto oli muuten ihanan valoisa, oli eteinen voimakkaan värisistä seinistä johtuen hieman synkeä. Siellä maalataan seinät pääosin valkoisiksi (Remontti-ässä sävy S503), eteiskomeron taakse jäävä seinä saa lämpimän harmaan sävyn (Remontti-ässä sävy J486).

Eteisen säilytystilat kaipasivat myös hieman päivitystä. Vanha eteiskomero oli mielestäni mukavalla tavalla persoonallinen ja talon henkeen sopiva, joten ajattelin maalata sen valkoiseksi (Maalarin valkolakka, kiiltävä) ja muokata hieman käytännöllisemmäksi: päätylevy sahataan yläkomeroiden alareunan linjaan eli hattuhylly ja melko matalalla oleva vaatetanko otetaan pois, ja korkean komeron viereen kiinnitetään levy. Sen ja seinän väliin tulee vaatetanko kohtisuoraan seinää kohti. Levy maalataan magneettimaalilla (Tikkurilan Magnetic), jolloin se toimii samalla eteisen ilmoitustauluna. Magneettimaalin päälle maalataan hieman tummempi ruskean harmaa (sävy L487) kuin takana olevassa seinässä.

Myös olohuoneen punaiseksi maalatun seinän väri muutetaan: sävyksi valitsin maitokahvilla taitetun valkoisen (Harmony, sävy G464) eli sama kuin entuudestaan olohuoneen kahdessa seinässä. Näiden toimenpiteiden lisäksi poistetaan ovia kiertävät puunväriset listat ja paikataan jalkalistat tarpeen mukaan.

Kylpyhuone oli ainakin lähes alkuperäinen 60-luvulta, putkiremonttikaan ei ole aivan vielä ajankohtainen. 1 500 euron budjettiin ei kuitenkaan mahdu kunnon kylpyhuoneremonttia, joten pidin parempana vaihtoehtona jättää kylpyhuoneen nykyiselleen - kunnon puhdistusta juuriharjalla ja mahdollisesti seinien maalausta lukuun ottamatta.

Skandinaavista muotoilua ja japanilaista tunnelmaa:

Koska asunnon omistajat olivat jo muuttaneet uuteen asuntoon, toteutetaan kalustus pääosin lainakalusteilla. Sisustuksen idea lähti asunnossa olevasta voimakkaan turkoosista 60-luvun sohvasta, joka rajoitti sopivasti värivalikoimaa ja kalustusta. Värimaailma on turkoosia, valkoista, mustaa, hieman muita pastellisävyjä ja vaaleaa maitokahvin ruskeaa.

Kalusteet ovat pääosin valkoisia tai mustia, tyyliltään yksinkertaisia ja pelkistettyjä. Sänkynä on futon-patja vaikkapa Futon Bed Shopin Frame-vuoteessa. Ruokailuryhmä voisi olla Fritz Hansenin mallistosta, tuoleina Arne Jacobsenin seiska.

Ikkunoihin valitsin laskosverhot. Marimekon japanilaisvaikutteinen Elsa-kangas turkoosina sopii hyvin sohvan kanssa. Samasta kankaasta ja sen mustavalkoisesta versiosta voi tehdä sohvatyynyjä. Myös Maija Louekarin Marimekolle suunnittelemasta Kaiku-kankaasta löytyy kauniita pastellisävyjä, jotka sopivat hyvin muuhun väritykseen (verho ruokailutilan puolelle). Vaalean hiekan värinen silkkinukkamatto oleskelutilassa pehmentää väriskaalaa ja luo toisaalta silkinkiiltoisena hauskan kontrastin vanhan sohvan kanssa. Rullaverhon ja muut matot valitsin Woodnotesin mallistosta.

Punaoranssit väripilkut viimeistelevät kokonaisuuden: Matti Klenellin Mushroom -jalkalamppu ja pöytälamppu, Louis Poulsenin Verner Pantonille suunnittelema Topan Pendant -kattolamppu ja muutama oranssi pikkuesine. Kokonaisuus on raikas ja yllätyksellinen; selkeälinjainen olematta karu.

(Pientä pintaremonttia 28.11.2006)

Lue myös:

    Uusimmat