ELY-keskus tarkasti Kittilän kaivoksen – "vuoto jatkuu, ei hälyttävää"

Kittilän kultakaivoksen vesialtaan vuoto jatkuu, mutta on ELY-keskuksen arvion mukaan hallinnassa.

Lapin ELY-keskus on tehnyt arviokäynnin Agnico Eaglen Kittilän kultakaivokseen.

– Keskusteltuamme kaivoksen henkilökunnan kanssa ja katselmuksen perusteella syntyi kuva, että tilanne on hallinnassa. Vuotavan altaan pinta on saatu laskemaan. Voidaan olla kohtuullisen varmoja siitä, että pinnan lasku on johtamassa siihen, että patomurtuman riski on väistymässä. Emme havainneet mitään hälyttävää, kertoo Lapin ELY-keskuksen johtaja Timo Jokelainen.

Vuotaa edelleen

Vuoto on kuitenkin edelleen olemassa ja vettä valuu vuodon kautta noin 250 kuutiometriä tunnissa.

– Vuoto on vähentynyt alkuperäisestä määrästä. On hyvä huomata, että vuotava vesi pumpataan takaisin altaaseen tai siirretään pintavalutuskenttään menevään veteen. Näin vesi ohjataan ympäristöluvan mukaisen prosessin myötä lähijokeen, Jokelainen jatkaa.

Vuodosta valuva vesi on ELY-keskuksen mukaan puhdistettua vettä, joka on silmämääräisesti hyvin kirkasta.

Paikkaamiseen menee viikkoja

Nyt kaivoksella odotetaan, että vuotavan altaan vedenpintaa saadaan laskettua riittävästi paikkaustöiden aloittamiseksi. Vettä siirretään vesivarastoaltaaseen. Vuoto on joka tapauksessa saatava korjattua.

– Vuoto on tällä hetkellä hallittavissa, mutta se on kuitenkin saatava tukituksi. Veden vuotaessa padon läpi, on riski, että aikaa myöden padon rakenteet vaurioituvat, johtaja Jokelainen kertoo.

ELY-keskus suunnittelee tekevänsä tarkastuskäyntejä kaivokselle viikottain, kunnes tilanne on ratkaistu. 

Lue myös:

    Uusimmat