Elokuva-ala on yhä stereotypioita täynnä – naisjohtajat kuvataan usein seksiobjekteina ja vähäpukeisina: "Elokuvat vaikuttavat siihen, miten tytöt näkevät itsensä ja ympäröivän maailman"

Elokuva suomalaisesta lahkojohtajasta nostaa esiin uskonnollisen vallankäytön 1:54
Elokuva suomalaisesta lahkojohtajasta nostaa esiin uskonnollisen vallankäytön.

Elokuvateollisuus on yhä miehinen, länsimainen ja heteronormatiivinen, kertoo lastenoikeusjärjestö Plan Internationalin tutkimus.

Tutkimus tarkastelee, miten elokuvateollisuus kuvaa naisjohtajia. Tarkastelluissa elokuvissa johtajahahmot ovat useimmiten miehiä. Naisjohtajat kuvataan miesjohtajia useammin seksiobjekteina ja vähäpukeisina.

Tytöt kaipaavat monipuolisempia roolimalleja

Tutkimusta varten analysoitiin 20 maassa kymmentä vuonna 2018 eniten tuottanutta elokuvaa. Mukana oli myös kymmenen Suomessa eniten tuottanutta elokuvaa.

Tutkimus kartoitti myös tyttöjen näkemyksiä elokuvista. Tämä paljasti, että tytöt kaipaisivat elokuviin monipuolisempia roolimalleja, jotka rikkovat perinteisiä sukupuolirooleja.

– Elokuvat vaikuttavat siihen, miten tytöt näkevät itsensä ja ympäröivän maailman. Siksi naisten määrän ja roolin kasvaminen elokuvateollisuudessa on tärkeää, Planin Suomen pääsihteeri Ossi Heinänen sanoi tiedotteessa. 

Lue myös:

    Uusimmat