Elisabeth Rehn: Emme voi odottaa ihmeitä Niinistöltä

Elisabeth Rehnin mukaan nyt täytyy rauhoittaa suomalaisten kiihkoa presidentti Sauli Niinistöstä rauhanvälittäjänä.

Rehnin mukaan suomalaiset ovat aina niin otettuja, kun pieni Suomi pääsee mukaan - oli sitten kyse rauhanneuvotteluista tai menestyksestä urheilukilpailuissa.

– Hyvä, että kutsu on tullut ja olemme saaneet yhteyden. Meidän täytyy katsoa rauhassa, mitä tästä seuraa. Niinkuin presidentti itse on sanonut, ei tässä ole kysymys rauhanvälityksestä vaan on kyse kahden valtionpäämiehen välisestä keskustelusta. Kyllähän (VladimirPutin on keskustellut muiden euroopan johtajien kanssa lukuisia kertoja kriisistä muun muassa Angela Merkelin kanssa, kertoo Rehn.

Rehn haluaa antaa Niinistölle työrauhan huomisille keskusteluille Putinin kanssa.

– Suomen ja Venäjän yhteisellä historialla voi olla merkitystä. Suomi on reagoinut oikealla tavalla, koska kansainvälistä oikeutta ei lähdetä loukkaamaan. Tässä on tullut särö Suomen ja Venäjän suhteisiin, arvioi Rehn.

Suomen pienuus etu rauhanneuvotteluissa

Rehnin mukaan Suomi on hyvä neuvottelija, koska meillä ei ole suurvallan intresessejä ja juuri tämän vuoksi myös Norja ja Ruotsi ovat onnistuneet rauhanhieromisessa.

– Meillä ei ole omaa agendaa kuten suurvalloilla. Täytyy tehdä kaikki, mitä voidaan tehdä rauhan saamiseksi, lisää Rehn.

Rehn toteaa, että Suomella on pitkä historia rauhanneuvotteluissa aina Suezin kriisin ajoilta.

– Rauhanneuvotteluissa tehdään työtä monella eritasolla ja kaikki tasot ovat yhtä tärkeitä.

Lue myös:

    Uusimmat