Elinkeinoministeri Lintilä: Valtio voi jäädä osaomistajaksi Talvivaaran kaivokseen

Talvivaaran kaivosta pyörittävän Terrafamen rahoitusneuvotteluille ei ole takarajaa, tuore elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoo. Hänen mukaansa neuvotteluille ei kannata asettaa takarajaa, sillä se heikentää valtion neuvotteluasemaa. 

Viime vuoden toukokuussa hallitus antoi rahoitusneuvotteluille aikaa vuoden loppuun. 

– Se ei ollut otollisin neuvottelutilanne, kun neuvottelukumppani tiesi, että rahat ovat loppumassa vuodenvaihteessa, Lintilä sanoo STT:lle. 

Valtio antoi marraskuussa kokonaan omistamansa Terrafamen kaivostoiminnan rahoittamiseen 100 miljoonaa euroa lisää. Rahoituksen on määrä riittää kesään asti. 

– Aktiivisesti haemme ratkaisuja, mutta ei ole mitään päivämäärää, johon mennessä ratkaisun pitää syntyä, Lintilä sanoo. 

Hänen mukaansa neuvotteluita yksityisestä rahoituksesta on käynnissä. Viime viikolla elinkeinoministerinä aloittaneen Lintilän mukaan valtio voi jäädä osaomistajaksi kaivokseen. 

– Valtion osuus on niin iso, että on aika vaikea kuvitella sellaista yksityistä tahoa, joka ottaisi sen kokonaan. Joten valtiolle jää jonkinlainen osuus, Lintilä sanoo. 

Lintilä ei halua tarkentaa, että miten valtion ja mahdollisten yksityisten rahoittajien omistusosuudet voisivat jakautua. Hänen mukaansa rahoittaja löytyy todennäköisemmin ulkomailta. 

– Tuolla alalla ei ole moniakaan tahoja, jotka pystyvät sitoutumaan ja joilla kassa on siinä kunnossa, Lintilä arvioi. 

Hänen mukaansa valtion neuvotteluasetelma on parantunut vuoden aikana huomattavasti, sillä kaivoksen prosessi toimii, ympäristöasioissa on edistytty ja kaivoksen tuottamien sinkin ja nikkelin hinnat ovat nousseet. 

Talvivaaran entistä kaivosta pyörittää nyt Terrafame. Terrafamen omistaa Suomen valtion kokonaan omistama Terrafame Group. 

Valtio on laittanut Terrafameen yhteensä jo noin puoli miljardia euroa. Terrafamen hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia on arvioinut, että kaivoksen alasajo voisi maksaa jopa puoli miljardia.  

Lue myös:

    Uusimmat