Elinkautisen pituus kasvaa

Suomessa on tällä hetkellä runsaat 200 elinkautisvankia. Heidän määränsä on kasvanut 1970-luvulta yhdeksänkertaiseksi.

Hovioikeus vapauttaa elinkautisvangit 

-Vuoden 1889 rikoslaissa elinkautinen vankeus kesti 12 vuotta ja sen jälkeinen ehdonalainen vapaus loppuelämän.  
-Vuonna 1931 elinkautisesta vankeudesta vapauduttiin presidentin myöntämällä armahduksella ja ehdonalainen vapaus eli koeaika oli 8 vuotta.  
-Elinkautiset vangit vapautettiin armahduksella aina lokakuuhun 2006 saakka, jolloin voimaan astui uusi vankeuslaki. Viimeiset armahdukset tehtiin maaliskuussa 2007.  
-Rikoslaissa vapauttamista koskevaa säännöstä muutettiin samalla niin, että Helsingin hovioikeus päättää elinkautisvankien vapauttamisesta.  
-Elinkautisvangeista tehdään arvio kolmiportaisella asteikolla vangin riskistä syyllistyä väkivaltarikokseen. Rikosseuraamuslaitoksen mukaan arvioita on tähän mennessä tehty 81.  
-Matalan riskiarvion on saanut 18, keskitasoisen 43 ja korkean 20 vankia.  

Lähde: STT

Rikosseuraamuslaitoksen mukaan syynä on se, että yhä harvempi henkirikoksesta syytetty todetaan mielentilatutkimuksessa alentuneesti syyntakeiseksi, ja toisaalta nykylaki sallii vailla täyttä ymmärrystä olevan tuomitsemisen täysimääräiseen rangaistukseen.

Vaikutuksensa on ollut silläkin, että elinkautisen vankeuden pituus on kasvanut.

1980-luvulla vapautuneilla elinkautisvangeilla vankeus kesti keskimäärin 11 vuotta, seuraavalla vuosikymmenellä noin puoli vuotta vähemmän. Sittemmin aika on pidentynyt niin, että 2000-luvulla armahdetuilla vankeusaika oli runsaat 13 vuotta ja vuoden 2010 jälkeen vapautetuilla 15.

Vankeusaika on jokaisella vangilla yksilöllinen. Elinkautiseen tuomittu voidaan päästää ehdonalaiseen vapauteen aikaisintaan, kun vankilassaoloaikaa on kertynyt 12 vuotta. Jos rikoksentekijä on ollut 21:tä vuotta nuorempi, vähimmäisaika on 10 vuotta.

Rikosseuraamuslaitoksen mukaan pisin suoritettu elinkautisvankeus on ollut noin 22 vuotta, lyhin 11 vuotta 8 kuukautta.  

Lue myös:

    Uusimmat