Elina Gustafsson joutui ottamaan steroidipiikin takapuoleensa – teeskenteli migreeniä dopingskandaalin pelossa: "Asiasta ei saa puhua kenellekään"

9:11
Elina Gustafsson kertoi aktiiviuransa päättymisestä vuoden 2020 marraskuussa.

Urheilu-uransa viime vuonna lopettanut huippunyrkkeilijä Elina Gustafsson joutui liemeen tonnikalaleivän vuoksi syksyllä 2017. Tuoreen elämäkertakirjan paljastamaa tapausta peiteltiin viimeiseen asti mahdollisen dopingskandaalin pelossa.

Alkusyksystä 2017 Elina Gustafsson oli matkustamassa kotiin Puolan Gliwicestä järjestetystä nyrkkeilyturnauksesta, josta hän oli iskenyt tuliaisiksi pronssia. Paluumatka sai ikävän käänteen, kun Gustafsson erehtyi tilaamaan tonnikalaleivän lentokentän Hilton-hotellissa.

Tapauksesta kerrotaan ex-nyrkkeilijän tuoreessa elämäkertakirjassa Rohkeudella Elina Gustafsson (Otava, kirjoittanut Ulla-Maija Paavilainen.)

Gustafsson tunsi pian leivän syömisen jälkeen, kuinka hänen kielensä alkoi turvota. Peilistä hän huomasi kielen olevan täynnä patteja, mutta ei maininnut asiasta kenellekään. Kohta muutkin kuitenkin huomasivat, että jotain oli vialla. Hänen naamansa oli muuttunut punaiseksi.

Gustafsson oli saanut allergisen reaktion syömästään tonnikalasta, ja tilanteessa konsultoidun lentokentän lääkärin mielestä ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin antaa Gustafssonille nopeasti piikki, joka sisältää steroidia.

Piikki tepsi, mutta jätti Gustafssonille ongelman. Steroidi on kielletty aine, ja hätätapauksessakin hänen oli tehtävä erityislupahakemus steroidien päätymisestä hänen elimistöönsä.

Erityislupahakemus ei ehtinyt Puolan-reissua seuranneisiin kisoihin Bulgariaan, jonne Gustafsson lähti tapahtuneesta huolimatta paikan päälle. Siellä hän joutui kuitenkin vetäytymään leikistä ja vetoamaan "migreeniin".

Elina on raivona joutuessaan valehtelemaan. Onko niin hirveä salaisuus, että hänelle on allergisen reaktion takia pistetty takapuoleen vähän vahvempaa ainetta? Häntä vannotetaan, ettei asiasta saa puhua kenellekään. Hän ei saa mainita siitä edes huonekaverilleen, joka luulee, että Elinalle on mennyt pupu pöksyyn. Olisiko ollut parempi, että hän olisi kuollut tonnikalaan?

Elinaa rassasi oma valehtelemisensa ja se, että toiset luulivat hänen jänistävän. ”Mä en osaa esittää, vaikka valmentaja vetää kympillä, että migreeni se oli.”

Maarit Teurosen valmennuksessa nyrkkeillyt Gustafsson selvisi tapauksesta ilman dopingmerkintöjä.

Kursivoidut kohdat ovat lainauksia tuoreesta elämäkertakirjasta Rohkeudella Elina Gustafsson (Otava).

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja