Elina Gustafsson tuli kaapista ja voitti julkisuutta tuoneen palkinnon – sai valmentajaltaan pysäyttävän soiton: "Tämä ei voi mennä näin"

3:06
Tanssii tähtien kanssa -kisaan osallistuva Elina Gustafsson ei hätkähdä vihakommenteista.

Elina Gustafsson oli uransa aikana ensimmäinen avoimesti seksuaalivähemmistöihin kuuluva suomalainen huippunyrkkeilijä, jonka ponnahdus kansalliseen tunnettuuteen kävi Miss Gay Finland -kisan kautta.

Urallaan syömishäiriöstä ja painonheittelystä kärsinyt Elina Gustafsson kertoo elämäkertakirjassaan Rohkeudella Elina Gustafsson (Otava) kokemuksestaan Miss Gay Finland -kisasta ja sen jälkiseurauksista.

Gustafsson osallistui kilpailuun vuonna 2015, ja hänet valittiin ensimmäiseksi perintöprinsessaksi. Tapahtuma ei ollut pelkästään mieluinen.

Tuomariston naisjäsenet Rakel Liekkiä lukuun ottamatta piinaavat häntä kysymyksillään, joihin Elina ei ole tajunnut valmistautua. Hän on syömishäiriöinen ja on juuri lihonut kymmenen kiloa.

“Sanot täällä, että syöt luomuruokaa, mutta näkeehän sinusta, että muukin maistuu?” yksi tuomareista pistelee. Elina kokee tulevansa nolatuksi yleisön edessä. Hän reagoi heittoon huumorilla, mutta sydämeen sattuu. Medialle hän ei loukkaantumistaan näytä.

Myöskään valmentajan reaktio Miss Gay Finland -kisaan ei ollut positiivinen. Gustafsson kertoo tämän soittaneen hänelle hermostuneena.

– Ei, tämä ei voi mennä näin. Meidän pitää lyödä hanskat tiskiin ja jutella. Sponsorit lähtevät. Voit olla mikä olet, mutta vain neljän seinän sisällä hiljaa itseksesi, kirjassa kerrotaan valmentajan sanoneen.

Elina on järkyttynyt. Miten hänen seksuaalinen suuntautumisensa muka vaikuttaa nyrkkeilyuraan? Seksuaalinen suuntautuminen ei siihen vaikuta, mutta valmentajan suhtautuminen vaikuttaa. Hän pukee lenkkikamat ja juoksee metsässä itkien.

Valmentajan henkilöllisyyttä ei tapauksen yhteydessä tuoda kirjassa ilmi. Puhelun sävystä erikoisen tekee se, ettei Gustafsson ollut vielä vuonna 2015 otellut kertaakaan kansainvälisessä arvoturnauksessa, eikä hänellä tuohon aikaan ollut edes sponsoreita.

Virallisesti vuoden 2020 marraskuussa päättyneellä nyrkkeilyurallaan Gustafsson voitti EM-kultaa vuonna 2018, MM-pronssia 2016, kolmesti Pohjoismaiden mestaruuden ja viisi SM-kultaa. Porilainen otteli aluksi 64 kilon painoluokassa, kunnes siirtyi varhaisessa vaiheessa 69-kiloisiin.

Gustafsson valittiin 2018 Vuoden Homoksi sekä Tampereen Vuoden urheilijaksi. Samana vuonna hän oli juhlinut EM-kultaa Bulgarian Sofiassa järjestetyssä arvoturnauksessa.

29-vuotias Gustafsson on tuoreen elämäkertakirjansa julkaisun ohella ollut viime aikoina pinnalla MTV:n Tanssii tähtien kanssa -viihdeohjelmaan osallistumisensa vuoksi.

Sitaatti ja kursivoidut tekstiosuudet ovat lainauksia tuoreesta elämäkertakirjasta Rohkeudella Elina Gustafsson (Otava).

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja