Mainos

Elin vai ei? Suomalaislääkäri ihmettelee melua "mullistavasta löydöksestä"

Onko ihmisestä löytynyt uusi elin vai ei? Irlannissa tehty tutkimus määrittelee suolilieve-nimisen elimistön osan omaksi elimekseen, kun sitä on pidetty satojen vuosien ajan vain hajanaisena rakennelmana. Suomessa elinmääritelmään suhtaudutaan varauksella.

Irlantilaisyliopiston professori J. Calvin Coffey havaitsi viime viikolla uutisoidussa selvityksessään, että suolilieve, jonka kautta verisuonet ja hermot kulkevat suolistoon, onkin hajanaisen sijaan yhtenäinen.

Hän uskoo, että vatsan alueen sairauksia opitaan ymmärtämään ja hoitamaan aiempaa paremmin, kun suolilievettä tutkitaan omana kokonaisena elimenään.

Ylilääkäri: Tiedossa jo 1990-luvulta asti

Ylilääkäri Markus Färkkilä suhtautuu päätelmiin varauksellisesti.

– Mikään uusi elin tämä ei ole. Meillä ole toistaiseksi mitään selvää tutkimusnäyttöä myöskään siitä, että se osallistuisi itsenäisesti jonkin tautiprosessin syntyyn.

– On kuitenkin ajateltu, että suoliliepeellä voisi olla tulehduksen säätelyyn liittyvä tehtävä. Se ei olisi siis vain sijaiskärsijä suolen tulehtuessa.

Färkkilän mukaan nyt julkisuuteen tulleet asiat ovat olleet tiedossa jo 1990-luvulta asti.

Färkkilä kertoo, että suoliliepeen on arveltu osallistuvan muun muassa tulehduksellisten suolitautien, kuten Crohnin taudin säätelyyn.

– On tiedetty jo kymmeniä vuosia, että samalla kun suoli tulehtuu, myös suolilieve tulehtuu. Suoliliepeessä kulkee hermoja, siellä on imusolmukkeita ja tietysti verisuonia, joiden tulehdusta on kuvattu Crohnin taudin yhteydessä.

– Työryhmä (joka on tutkinut asiaa nyt) ei kuitenkaan pysty sanomaan, onko sillä jotain patogeneettistä (sairautta aiheuttavaa) merkitystä, mutta sellaista on esitetty. 

"Asiat aika spekulatiivisia"

Crohnin taudissa on Färkkilän mukaan mystistä se, että se on hyvin segmentaalinen eli jaokkeinen tauti. 

– Suolessa voi olla yhtä äkkiä erittäin sairas suolen pala, segmentti, välillä täysin tervettä suolta ja sitten taas sairasta.

Färkkilä sanoo, että on ajateltu – ja tässäkin irlantilaisessa katsausartikkelissa hypotetisoitu – että syy ei olisikaan suolessa vaan suoliliepeeseessä, joka verisuonittaa ja hermottaa imusuonia suoleen.

– Nämä asiat ovat aika spekulatiivisia, varsinkin kun lieve ei ole suorassa yhteydessä ulkomaailman kanssa, niin kuin suolen limakalvo, josta on ajateltu, että antigeenit, eli tulehduksen laukaisijat, pääsevät elimistöön.

Färkkilän mukaan miehille tyyppinen omenamainen lihavuus kertyy vahvasti paitsi vatsapaitaan myös suoliliepeeseen.

– Rasva voi myös tulehtua, jolloin puhutaan pannikuliitista eli rasvatulehduksesta. Juuri muuta asiasta ei tiedetä.  

Vatsapaita on rasvaa sisältävä lieve, joka peittää suolistoa.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.