Elämänmuutos lomalla – kenen kannattaa lähteä Wellness-matkalle?

Joogaohjaaja ja kehonhallinnan asiantuntija Fatima Witickin mukaan matkalle voivat osallistua kaikenikäiset.

16 wellness-matkaa ohjannut joogaohjaaja ja kehonhallinnan asiantuntijana Fatima Witick muistuttaa, ettei hyvinvointimatkaa varten tarvitse olla nuori ja hyväkuntoinen. Wellness-matkalle voi lähteä jokainen kehon ja mielen hyvinvoinnista kiinnostunut.

– Keski-ikä matkoilla on noin 35–40 vuotta. Tämän tyyppiset matkat kiinnostavat enemmän naisia, mutta mukana on myös pariskuntia, joissa mies on ollut aloitteentekijä matkasuunnittelussa, kertoo Fatima Witick.

– Normaali ihminen, jolla on kaksi toimivaa kättä ja jalka, voi tulla matkalle. Reissussa on ollut mukana vanhoja ihmisiä, joilla on kroonisia vaivoja, jäykkä keho tai kipeä olkapää. Harjoituksia pystyy soveltamaan, Witick vinkkaa.

Joogamatka on kuin sipuli

Witick vertaakin joogamatkaa sipuliin.

- Sipulia voi kuoria useita kerroksia. Kokemattomalle ensimmäinen tunti on aina todella hidas ja opetan tarkkaan perusasiat. Kokeneet joogaajat pystyvät tekemään liikkeitä syvällisemmin. He kuorivat sipulin niin, että jäljelle jää se sisin kuori, vertailee Fatima.

Kokemattomat eivät vielä kuori sipulia loppuun, mutta viikon aikana heidänkin sipulinsa alkaa kuoriutua.

– Jos haluat saada inspiraation ja potkun takapuoleen aloittaa liikunnallinen elämäntyyli, wellness-matka sopii sinulle.

Lomalla ei tarvitse miettiä siivousta tai ruoanlaittoa, vaan matkalla on vain itsensä takia. Wellness-opettaja on lomalaisten käytettävissä koko matkan ajan.

– Voimme käydä läpi yksilöllisiä ongelmia kuten kipeitä olkapäitä, joissa koitan auttaa. Matkalla saa hyvinvointikonsultointia koko ajan. Puhumme ruoasta, ravinnosta ja treenin rytmittämisestä.

Ainoa este matkalle olisi liian suuri ylipaino.

– Jos painaa 200 kiloa, pitäisi pudottaa painoa ja lähteä kotimaassa valmistamaan itseään matkaa varten. Korkea ylipaino on rankkaa keholle, silloin ei mahdu liikkeisiin. Myös liikkeiden tekoa haittaava akuutti vamma voisi olla este matkalle.

Matkan alaikäraja taas määrittyy motivaation mukaan. Anatomian vuoksi joogan perusikäraja on 12, mutta se ei tarkoita, että kaikki 12-vuotiaat voisivat osallistua. Matkaan tarvitaan myös motivaatiota.

– Usein on niin, että äiti haluaa lapsensa aloittavan joogan. Pyydän aina kysymään nuorelta, haluaako hän itse osallistua joogamatkalle. Jos lapsi ei itse ole kiinnostunut joogasta tai liikunnasta, ei häntä kannata tuoda tunnille.

AVA

Kuvat: Finnmatkat, Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja