Elämän viimeinen joulu: Tällaisia toiveita saattohoitokodin potilailla on

Millainen on työjoulu saattohoito-osastolla tai huoltoasemalla? 8:52
Katso videolta, miten joulu näkyy saattohoitokodissa tai minkälaista on viettää joulu töissä huoltoasemalla.

Moni odottaa jo jouluvapaita, mutta yllättävän moni viettää joulunpyhätkin työpaikalla. Esimerkiksi terveydenhuoltohenkilöstöä tarvitaan, olipa kalenterissa mikä päivä tahansa. Olennainen osa terveydenhuoltoa on saattohoito, jossa joulu otetaan vastaan siinä missä muissakin työyhteisöissä.

Sairaanhoitaja Virpi Mähönen työskentelee Helsingin Lassilassa sijaitsevassa Terhokodissa. 17-paikkainen saattohoitokoti on perustettu vuonna 1987.

Mähönen on tehnyt jo yli parinkymmenen vuoden uran sairaanhoidossa, joista viimeisimmät neljä vuotta hän on työskennellyt saattohoidon puolella.

Saattohoidolla tuetaan potilasta ja hänen läheisiään silloin, kun jäljellä oleva elinaika arvioidaan lyhyeksi ja parantumattoman sairauden kulkuun ei enää ole mahdollista vaikuttaa.

Saattohoito voidaan järjestää potilaan kotona, terveyskeskuksessa, sairaalassa tai saattohoitokodissa.

Monille saattohoidossa oleville potilaille tämä joulu jää viimeiseksi.

Virpi Mähönen on ollut monena jouluna töissä. 

– Tämä ei ole ensimmäinen joulu töissä, mutta ensimmäistä kertaa olen ihan koko joulun töissä, Mähönen kertoo.

Potilailla arkisia toiveita

Terhokodissa käytävillä ei näy tai kuulu perusterveydenhuollosta tuttu hektisyys. Terhokodissa joulun tunnelmaa pyritään luomaan esimerkiksi joulukuusien ja koristeiden avulla.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Terhokodissa käy myös vapaaehtoisia, jotka leipovat esimerkiksi pipareita.

Lisäksi joulupukki tonttuineen saattaa saapua vierailulle.

– Sanoisin että joulunaika on todella tunnelmallinen ja tunteita herättävä ehkä muutenkin, mutta erityisesti täällä, jossa ihmisillä on vain vähän elinaikaa jäljellä, sairaanhoitaja sanoo.

Haastatteluhetkellä Terhokodissa on potilaita hieman yli kymmenen. 

Terhokodissa hoitoa saavilla on Mähösen mukaan aivan tavallisia toiveita joulun suhteen. 

– Ne ovat monesti aivan arkisia asioita. Toiselle se voi olla vaikka hyvä jouluruoka, toiselle joululaulu ja joku saattaa haluta joulusaunaan – sekin onnistuu meillä. Mutta suurin toive on se, että he haluavat viettää aikaa läheistensä ja perheidensä kanssa.

Seuraako työ kotiin?

Kokeneen sairaanhoitajan puheista voi päätellä, että saattohoito on erittäin vaativaa, tarkkaa, mutta myös tunteikasta työtä – tietenkin myös äärimmäisen tärkeää työtä.

Helposti voisi ajatella, että työminän irrottaminen ennen siirtymistä joulunviettoon oman perheen luokse olisi vaikeaa.

– Se riippuu päivästä, tilanteista, tunteista ja ajatuksista mitä työpäivän aikana on ollut. Pyrin siihen, että pidän kotiasiat ja työasiat erikseen ja pääsisin mahdollisimman pian siihen omaan perhearkeen – tässä tapauksessa joulunviettoon, Mähönen kertoo. 

Terveisiä muille joulun työsankareille

Mähönen muistuttaa, että Terhokodissa pyritään antamaan mahdollisimman hyvää hoitoa siitä huolimatta, sattuuko sinä päivänä olemaan joulu tai juhannus.

Hän lähettää lämpimät terveisensä myös muille jouluna eri aloilla työskenteleville.

– Mitkä ne alat sitten ovatkaan, niin on katsottu tarpeelliseksi, että te olette töissä. Tsemppiä sinne ja tehkää työnne mahdollisimman hyvin, Mähönen toivottaa.

Artikkelin alussa olevalta videolta voit katsoa, miten joulunajan työvuoroihin suhtaudutaan huoltoasemalla tai energilaitoksella.

Lue myös:

    Uusimmat