Mainos

Elämää löydetty ennätyssyvältä: 1,6 kilometriä merenpohjan alapuolelta

Tiedemiehet arvioivat, että myös muilla planeetoilla saattaa olla maanpinnan alaista elämää.

Elämää on vielä merihevostenkin elinpiiriä alempana.

Elämää on löydetty ennätyssyvydestä, yhden mailin, eli 1,6 kilometrin syvyydestä Norjassa Atlantin merenpohjan alta. Se on taas uusi vihje siitä, että elämää voisi kehittyä myös muilla planeetoilla maan alla, tutkijat kertoivat eilen.

Uusi löytö mikrobeista tuplaa edellisen 842 metrin syvyysennätyksen, joka tehtiin Newfoundlandissa, Canadassa, walesilaiset ja ranskalaiset asiantuntijat kirjoittavat tiedelehti Sciencessa.

- Tämä on syvin, vanhin ja kuumin merellinen pohjasedimentti josta on löytynyt elämää, John Parks, Walesin yliopiston professori ja tiedeartikkelin toinen kirjoittaja kertoi uutistoimisto Reutersille.

Mikrobit löydettiin 1626 metriä merenpohjan alapuolelta 111 miljoonaa vuotta vanhoista sedimenttikerroksista. Lämpötila löytöpaikassa on 60-100 Celsius-astetta.

Löydetyt prokaryootit ovat mikrobeja, joilla ei ole tumaa. Ne koostuvat muinaisista bakteereista. Tuman puuttuminen erottaa ne aitotumallisista eliöistä, eli kaikista maapallon eläimistä ja kasveista.

- Jos maapallolla on merkittävä maanpinnan alainen biosfääri, on mahdollista, että myös muilta planeetoilta löytyy maanpinnan alaista elämää, Parks sanoi Reutersin haastattelussa ja arvioi, että vastaavat mikrobit voisivat selvitytyä maapallon lämpötiloissa noin 4 kilometriä merenpohjan alapuolella.

Planeetta Marsista voi sittenkin löytyä elämää?

- Ottamalla lapiollisen maata Marsin pinnalta ei selvitetä, onko Marsissa elämää vai ei, hän sanoi.

Epäselväksi on jäänyt, oliko Newfoundlandista löydetyillä mikrobeilla mitään yhteyttä auringon energiaan, mikä on elämän edellytys maanpinnalla. Mikrobit saattoivat syödä esimerkiksi palanutta metaania, jota on muodostunut puristuneista kasveista miljoonia vuosia sitten.

(MTV3-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.