Eläkkeet kasvavat lähivuosina palkkoja nopeammin: "Hyvä, että vaikeassa tilanteessa tulee edes jotain"

Eläkkeet kasvavat lähivuosina palkkoja nopeammin:"Hyvä, että vaikeassa tilanteessa tulee edes jotain" 2:10
– Hyvä. että edes jotain tulee tässä vaikeassa tilanteessa. Hyvä kaikin puolin, sanoo MTV Uutisten haastattelema eläkeläinen Mikko Meriläinen. 

Eläkkeiden rahoitusnäkymät ovat parantuneet hyvien sijoitustuottojen ansiosta. Asia selviää Eläketurvakeskuksen eläkkeiden pitkän aikavälin rahoituslaskelmista, jotka tehdään kolmen vuoden välein. 

Työeläkeindeksillä ylläpidetään maksettavien työeläkkeiden ostovoimaa. Helsingissä eläkeläiset suhtutuvat ensi vuoden eläkkeen nostoon ilolla, mutta myös epäillen.

– Hyvä. että edes jotain tulee tässä vaikeassa tilanteessa. Hyvä kaikin puolin, sanoo Mikko Meriläinen

– Onhan se parempi kuin ei mitään, mutta siitä kun ottaa verot pois, niin ei se paljon lämmitä, toteaa puolestaan Pasi Lehtola

– Tottakai kuulostaa mukavalta, että eläke jonkin verran nousee, mutta en tiedä korvaako se kaikkia kustannuksia. Me ei vielä tiedetä, mitä kaikkea siitä seuraa, pohtii Riitta Toivonoja

Viime vuonna suomalaisten keskieläke oli 1 784 euroa kuukaudessa. Eläketurvakeskuksen laskelmien mukaan eläkkeiden ostovoima jatkaa kasvuaan. Esimerkiksi vuonna 2030 keskieläkkeen arvioidaan olevan noin 1 900 euroa viime vuoden hintatasossa.

Sijoitustuoton merkitys kasvaa

Eläkkeiden rahoitus on entistä enemmän tulevien sijoitustuottojen varassa.    

– Siinä on oikeastaan kaksi syytä. Eläkevarojen tuotot ovat viime vuosina olleet poikkeuksellisen hyviä. Varoja on paljon. osastopäällikkö Ismo Risku Eläketurvakeskuksesta sanoo. 

– Toinen on heikko väestönkehitys, kun työvoimaan on tulossa vähän työntekijöitä, niin palkkasumman kasvu on vaatimatonta. Myös tämä korostaa sitä sijoitustuottojen merkitystä. 

Väestöennusteen mukaan syntyvyys jatkuu matalana, ja lasten ja työikäisten määrä vähenee selvästi. Vaikka väestö vähenee, 65 vuotta täyttäneiden määrä kasvaa vuoteen 2080 asti. 

Mikä hyvien sijoitustuottojen takana sitten on?

– Varat on sijoitettu riskipitoisesti. Markkinat ovat ylipäätään palkinneet riskisijoittamista ja siksi näitä varoja on enemmän kuin ajateltiin olevan, Risku toteaa. 

Pidemmän päälle eläkkeet kuitenkin kasvavat hitaammin kuin palkat. Eläketurvakeskuksen laskelmien mukaan keskieläkkeen suhde keskiansioon kääntyy laskuun 2020-luvun puolivälissä. 

Lue myös:

    Uusimmat