Mainos

Eläketurvakeskus laski: he saavat eläkemaksuistaan parhaimman tuoton

Iäkkäämmät ikäryhmät saavat nuorempia paremman tuoton eläkemaksuilleen, ilmenee Eläketurvakeskuksen laskelmasta.  

1940-luvulla syntyneet, jotka ovat jo ehtineet siirtyä eläkkeelle, saavat eläkemaksuistaan viiden prosentin tuoton eläke-etuuksien muodossa. Vuonna 1940 syntyneillä tuotto nousee 6,5 prosenttiin.  

1970-luvun lasten ja sitä nuorempien saama tuotto jää noin kahteen prosenttiin. Ero johtuu siitä, että takavuosina työeläkemaksu oli nykyistä matalampi.  

– Korkeammat eläkemaksut menneisyydessä olisivat mahdollistaneet matalamman eläkemaksun nyt. Hintana olisi ollut matalampi elintaso 60- ja 70-luvuilla, toteaa osastopäällikkö Ismo Risku Eläketurvakeskuksesta.  

Naiset saavat maksuilleen paremman tuoton, koska elävät keskimäärin miehiä pitempään. Toisaalta naisten palkat ja sen myötä eläkkeet jäävät pienemmiksi kuin miehillä.  

Kaikki sukupolvet saavat selvästi suuremman määrän eläkkeitä kuin mitä he maksavat eläkemaksuja. Tämä on mahdollista ansiotason kasvun ja eläkerahastojen tuoton ansiosta.   

Eläketurvakeskuksen laskelmassa arvioidaan yksityisalojen palkansaajien työeläkemaksujen ja eläkkeiden kohdistumista. Laskelma kattaa vuosina 1940-2000 syntyneet ikäluokat. Se perustuu historiallisen aineiston ja pitkän aikavälin ennusteen yhdistelmään. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.