Eläkeläinen, puuttuuko arjestasi tarkoitus? Näin löydät sen

Eläköityminen työstä ei tarkoita eläköitymistä elämästä. Kun olemiselle löytää oloneuvoksenakin tarkoituksen, päivät ja mieli kirkastuvat.

Neuvoja antoi Grandparents-verkkosivustolla psykologi Sara Yogev.

Kirjaa arvosi ja kiinnostuksen kohteesi ylös

Omat ajatukset kristallisoituvat, kun ne näkee paperilla. Ota aikaa miettiäksesi, mitkä ovat vahvimpia mielenkiintojasi. Rankkaa ne sitten asteikolla yhdestä kymmeneen. Harjoitus auttaa priorisoimaan itselle tärkeitä asioita.

Kysy itseltäsi, miten haluat tulla muistetuksi

Mieti, mitä haluat jättää taaksesi ja mitkä asiat jäävät elämään senkin jälkeen, kun itse kuolet. Kuvittele vaikka, että lapsenlapsesi puhuu sinusta omille lapsenlapsilleen: sanoisiko hän, että olit antelias, kiltti, luotettava tai mahtava leipuri? Mistä olisit ylpeä tullessasi muistetuksi?

Etsi flow-tilaa

Niin sanotussa flow-tilassa aika lentää, koska on niin uppoutunut siihen, mitä tekee. Jotkut kokevat tämän sosiaalisessa kanssakäymisessä, toiset vaikka itsekseen kalastaessaan tai lukiessaan. Oli sinun flow’si lähde sitten postimerkkien keräily, kirjoittaminen, maalaaminen tai vaikka illan istuminen ystävien kanssa, käytä niitä johtolankoina mielekkääseen arkeen.

Älä sekoita tarkoitusta intohimoon

Tarkoitus ja intohimo voivat kohdata tai olla kohtaamatta. Useimmat ihmiset pystyvät löytämään jotain, joka antaa heille tarkoitusta, mutta eivät välttämättä sellaista, mitä kohtaan he tuntisivat intohimoa. Saatat esimerkiksi suhtautua intohimoisesti norsujen pelastamiseen Afrikassa, mutta käytännössä se ei tyydytä sinua kuten vapaaehtoistoiminta vanhustenkeskuksessa. Kuitenkin vapaaehtoistoimi voi saada sinut tuntemaan itsesi hyödylliseksi ja arvostetuksi ja tuotteliaaksi. Kun kokee, että saa jotain aikaiseksi ja siitä arvostusta, asiat ovat jo aika hyvin.

Muista: tarkoituksesi on sinun omasi

Jos sinä ja kumppanisi jaatte samanlaiset tarkoitukset, hyvä niin. Eläkkeelle ei kuitenkaan pidä jäädä siinä uskossa, että niiden täytyy osua yksi yhteen. Omia arvoja ei voi pakottaa tai määrätä kumppanille, vaan hänen pitää löytää ne itse. Älkää pakottako toisianne tekemään asioita, joista vain toinen saa tyydytystä. Kun molemmilla on vapaus ja tilaa tehdä itse tykkäämiään asioita, ruokapöydässäkin riittää juteltavaa.

Laadi suunnitelma

On tärkeää osata kääntää kiinnostus toiminnaksi aikajanalle. Toisin sanoen, niin mukavaa kuin pelkkä haaveilu ja unelmat ovatkin, niistä tuskin tulee todellisuutta ilman toimintasuunnitelmaa, jossa on konkreettiset päivämäärät kunkin tavoitteen saavuttamiselle. Jos tavoitteenasi on esimerkiksi opetella uusi kieli, voit varata aikaa paikallisen opiston tarjonnan tutkailuun ja valita sitten tarkan päivän, jolloin aloitat kurssin. Ellet tee, mitään ei tapahdu.

Etsi mieluinen piiri

Kun on saanut kiinni omasta tarkoituksestaan, itseään voi motivoida hakeutumalla samankaltaisten ihmisten pariin. Etsi järjestö, yhdistys tai organisaatio, jossa sinulle tärkeä asia tai aktiviteetti on mukana.

Lähde: Grandparents.com

Lue myös:

    Uusimmat