Kissanpentu Onnin kohtalona oli kuolla kadulle, mutta vapaaehtoinen muutti sen elämän suunnan – katso Onnin koskettava tarina videolta!

2:57
Herkistymisvaroitus: Katso videolta Onnin koskettava tarina - kuvat: Meri Lehtiö

Suomessa hylätään noin 20 000 kissaa. Kadulla vapaasti kulkevat kissat synnyttävät sairaita poikasia, jotka kituvat kadulla. Pikkuiselle Onnille kävi kuitenkin toisin.

Vaasan seudun eläinyhdistyksen vaapaehtoinen Meri Lehtiö sai yllättyä, kun hänen pelastamansa kissa synnytti yhtäkkiä kaksi kissanpoikasta. 

– Minulla ei ollut mitään hajua, että kissa oli tiinenä, Lehtiö kertoo. 

Kissa synnytti kaksi kissanpoikasta, Onnin ja Sisun. Sisu kuoli alle viikon ikäisenä, mutta Onni pysyi hengissä. 

– Kyllä siinä itku tuli. Tiesin, että Sisu kuoli, kun sen ääniä ei kuulunut enää makuuhuoneesta. 

Onnin tarina oli onneksi valoisampi. Onni sai parin viikon ikäisenä flunssan, mutta se meni ohi. Monen muun kissanpennun elämän alku ei mene samalla tavalla. Suuri osa kissanpennuista kuolee sairauksiin. 

– Kun kissanpentuja tulee meille hoitoon, ovat suurin osa aika huonossa kunnossa. Joitakin pentuja pitää lopettaa, koska ne kärsivät niin paljon, Lehtiö kertoo. 

Katuelämä näkyy myös vanhemmissa kissoissa. Monet kissat eivät ole tottuneet olemaan ihmisten kanssa tai luottamusta ihmisiin täytyy rakentaa vähitellen. 

– Onneksi kissan traumoja pystytään hoitamaaan ja kissalle luottamus palaa taas uudestaan.

Lehtiö on nähnyt monia surullisia tarinoita kissojen katuelämästä. Joitakin kissoja on pahoinpidelty rajustikin ja kun kissa tulee hoitoon, on näky kamala.

– Täälläpäin kissojen pahoinpitely on ongelma. On tapauksia, joissa kissan suuhun laitetaan pommi, koska se on joidenkin mielestä hauskaa.  

Lehtiöllä on neljä omaa kissaa. Sen lisäksi hän hoitaa kotonaan katukissoja ja kun ne voivat paremmin, annetaan ne uuteen kotiin. Esimerkiksi Onnin Justiina-emo on yksi kissoista, joka annetaan tulevaisuudessa uuteen kotiin.

– Teen tätä vapaaehtoisesti ja paljon menee omastakin pussista rahaa. Harrastus on itselleni todella rakas. Aina kun annan kissan eteenpäin, on se haikeaa, mutta myös todella ihanaa, kun tiedän, että kissa saa uuden rakastavan kodin. 

Lehtiö kokee, että harrastus Vesyssä antaa paljon. Hänelle on tärkeää on se, että hän voi muuttaa kissan elämän.

– Se on ihanaa, kun huomaa, että kissa on oppinut luottamaan ja antaa vaikka silittää, Lehtiö kertoo. 

Katso videolta katukissanpoikasen Onnin tarina. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja