Eläinlääkäri: Sinilevä on erittäin vaarallista koirille, vastalääkettä ei ole – "Voi menehtyä minuuteissa"

MTV Uutiset kertoi sunnuntaina, kuinka Yhdysvalloissa koirat alkoivat oirehtia uintiretken jälkeen, jonka jälkeen ne kuolivat vain tunteja myöhemmin. Syyksi paljastui sinilevä, jonka myrkky oli aiheuttanut vajaatoimintaa koirien maksoille.

Yliopistollisen pieneläinsairaalan lääkäri Emma Lagerstedt varoittaa, että sinilevä on myös Suomessa erittäin vaarallista koirille.

Myrkystä on eri muotoja, joista yleisempi on maksalle haitallinen. Koira voi tässä tapauksessa menehtyä tunneissa tai päivissä.

 – Harvinaisemmassa, hermostoperäisessä myrkytyksessä, koira voi menehtyä minuuteissa tai puolessa tunnissa, Lagerstedt kertoo.

Lagerstedtin mukaan sinilevämyrkytyksiä ilmenee kuitenkin Suomessa verrattaen vähän. Tänä kesänä hän ei muista sattuneen ainuttakaan tapausta.

 –  Edellisvuosina on ollut yksittäisiä tapauksia, joissa potilaat ovat valitettavasti menehtyneet.

Koirat eivät osaa välttää sinilevää

Jostain syystä koirat eivät osaa luonnostaan välttää sinilevää, vaan ne saattavat juoda sitä veden mukana paljonkin.

Sinilevämyrkytyksen oireet alkavat usein melko nopeasti, yleensä noin puolen tunnin sisällä, epäpuhtaan veden nauttimisesta.

– Usein oireet voivat alkaa ruuansulatuskanavan oireilulla, eli ilmaantuu oksentelua, ripulointia kuolaamista.

 – Hermostoon käyvässä myrkytyksessä voi tulla tärinää, jäykkyyttä, koira voi myös mennä veltoksi hyvin nopeasti.

Oireiden ilmaantuessa lääkäriin

Kun koira alkaa oirehtia, on omistajan aina vietävä lemmikki eläinlääkäriin, jotta voidaan arvioida tilanteen vakavuus. Eläin voi mennä shokkiin, joten potilaat tarvitsevat aina ensiapua.

On myös tärkeää pestä koira, jotta sinilevä saadaan pois eläimen iholta.

– Sinilevään ei ole olemassa vastamyrkkyä, eli ne hoitokeinot ovat tukihoitoa oireiden perusteella. Ja ne keinot ovat valitettavasti melko rajalliset, Lagerstedt sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat