Ekonomistit: Tuleva miljardileikkuri iskee luultavasti sosiaalietuuksiin – "Työttömyyspäiväraha, eläkkeet…"

Hallitukselta tiukka talousraami - mitä se merkitsee kansalaiselle? 9:28
Hallitukselta tiukka talousraami - mitä se merkitsee kansalaiselle?

Ekonomistit arvioivat Huomenta Suomessa keskiviikkoaamuna, että valtiontalouteen kaavaillut kuuden miljardin sopeutustoimet saksivat rahaa muun muassa työttömiltä ja eläkeläisiltä.

Hallitusneuvotteluja johtava Petteri Orpo on tehnyt näkemyksensä selväksi vaaleista lähtien: Suomen valtion taloutta on sopeutettava kuudella miljardilla eurolla. 

Summa on niin suuri, että moni suomalainen varmasti miettii, miten se tulee näkymään omassa arjessa.

– Menoja tullaan varmasti tarkastelemaan aika laajalla rintamalla. Yksi iso julkisen talouden meno ovat erilaiset sosiaalietuudet. Eli indeksisidonnaiset etuudet, joita tarkistetaan joka vuosi joko elinkustannusten tai muun indeksin perusteella: työttömyyspäiväraha, eläkkeet, et cetera. Jos niitä ei korotettaisikaan ihan täydellä indeksillä vaikka muutamaan vuoteen, niistä tulee aika isot säästöt, ekonomisti Juho Kostiainen Nordealta sanoo.

– Se tulee varmasti sitten näkymään, että näillä etuuksien käyttäjillä ostovoima heikkenee, Kostiainen lisää.

Aktian pääekonomisti Lasse Corin pitää ilmoille heitettyä 100 000 uuden työllisen tavoitetta haastavana.

– Työllisyys on noussut Suomessa aika paljon jo edellisen hallituskauden aikana. Ne helpoiten työllistyvät ihmiset ovat kyllä työllistyneet jo. Eli vaikeampaa se (tavoitteen saavuttaminen) tulee olemaan kuin edellisellä hallituksella. Oikeastaan ihan mistä kantilta tahansa katsoo, niin se on kova tavoite, Corin sanoo.

Ekonomistit huomauttivat, että menoleikkauksilla voi olla julkiseen talouteen "tuplavaikutus".

– Voidaan tehdä johonkin etuuteen leikkaus, joka esimerkiksi kannustaa vastaanottamaan työtä ja sitä kautta tuo myös talouskasvua, Corin havainnollistaa.

Lue myös:

    Uusimmat