Mainos

Ekonomistit näkevät kirkastuvaa – talouskasvu silti haavoittuvaa

Myönteisiä talousuutisia on Suomessa tulvinut viime viikkoina. STT:n kyselyssä useat ekonomistit arvioivat Suomen talousnäkymien kirkastuvan tänä vuonna. Ekonomistit kuitenkin näkevät, että kasvu on edelleen haavoittuvaa.

Ennusteet paremmasta ovat herkkiä maailmantalouden riskeille ja lepäävät muun muassa viennin vauhdittumisessa. STT:n ekonomistikyselyyn vastasi 11 talousennusteita tekevää tutkimuslaitosta ja pankkia.

Handelsbankenin pääekonomisti Tiina Helenius sanoo, että talouskasvun elpyminen on perustunut tähän asti yksityisen kulutuksen ja rakennusinvestointien kasvulle.

– Tänä vuonna kasvu monipuolistuu, vaikka se ei ole raivoisan vahvaa, Helenius arvioi.

Kasvu voi jopa yllättää

Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtajan Seija Ilmakunnaksen mukaan kasvu voi yllättää tänä vuonna vahvuudellaan.

– Jos esimerkiksi Yhdysvaltojen ja kotimaan talouden epävarmuudet eivät realisoidu, kasvu voi yllättää meidät ennustajat, vaikka ennustelukuja vedetäänkin nyt ylöspäin, Ilmakunnas sanoo.

Suomen talouden kasvu on tahmonut vuonna 2008 alkaneen finanssikriisin jälkeen. Kasvun on useana vuonna ennakoitu vauhdittuvan, mutta kulman takaa on tavannut tulla joku kasvun tärvelijä.

Ennusteissa "himmaillaan"

– Me ennustajat olemme aika konservatiivisia. Varsinkin kun taustalla on epäonnistuminen, jossa kasvua on ennakoitu aiemmille vuosille ja ennusteet eivät ole toteutuneet. Ennusteluvuissa ollaan nyt aika maltillisia, Ilmakunnas sanoo.

Viime aikoina on saatu erittäin vahvoja luottamuslukuja. Tilastokeskuksen mukaan kuluttajien luottamusindikaattorin maaliskuun lukema oli korkein mitattu.

– Kovassa datassa ei vielä niin kovaa maata ole, aiheestakin on syytä olla varovainen, Ilmakunnas sanoo.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan bruttokansantuote kasvoi 1,4 prosenttia viime vuonna. Viime aikoina julkistetut talousennusteet ovat haarukoineet Suomelle vajaan puolentoista prosentin ja vajaan kahden prosentin välillä liikkuvia kasvulukuja tälle vuodelle.

Useat talousennustajat ovat kevään mittaan nostaneet talousennusteita, ja esimerkiksi ensi viikolla talousennusteensa julkistavat Palkansaajien tutkimuslaitos ja Handelsbanken ovat aikeissa nostaa omia ennusteitaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.