Ekonomisti: Kaupungistumista ei Suomessa nähdä talouskasvun tuojana, vaan torjuttavana pahana

Kaupungistuminen jatkuu asumisen megatrendinä, ihmisten muuttaessa kohti asutuskeskuksia, arvioi Suomen Hypoteekkiyhdistyksen pääekonomisti Juhana Brotherus Huomenta Suomessa. Samalla hinnat uhkaavan nousta, jos uusia asuntoja ei rakenneta tarpeeksi.

Samalla talouden kasvun ja työllisyyden toipumisen myötä asuntokauppa on virinnyt kuitenkin myös maakunnissa. Suomen Kiinteistövälittäjien liiton toimitusjohtaja Jussi Mannerberg kertoo asuntokaupan olleen jopa yllättävän vireää eri puolilla maata.

Huolimatta ihmisten yhä aktiivisemmasta siirtymisestä kaupunkeihin, ei Brotheruksen mukaan kaupungistumista ole vieläkään juuri huomioitu budjettiesityksessä.

– Tuntuu, että Suomessa kaupungistumiseen suhtaudutaan sellaisena pahana, jota pitää estää ja hallita, ei sellaisena talouskasvun tuojana minä taloustieteilijät sen yleisesti näkevät, ja miten ehkä muualla maailmassa siihen on tartuttu.

Hänen mukaansa kaikkialla maailmassa talouskasvu syntyy tällä hetkellä palveluvetoisissa isoissa kaupungeissa. Hän kuvaileekin kaupungistumista "matalalla roikkuvaksi omenaksi" Suomen talouskasvulle.

Karkaavatko asuntojen hinnat kaupungeissa

Kaupungistumisen huomioimatta jättämisen ja liian vähäisen asuntorakentamisen riskinä on, että kasvukeskusten asuntojen hinnat karkaavat niin korkealle, että kuilu suurten kaupunkien ja muun maan välillä kasvaa kestämättömäksi.

Mannerberg kuvailee ongelmaa, jossa maakunnista isosta omakotitalosta muuttava joutuu jopa ottamaan velkaa saadakseen yksiön kaupungissa. Samalla yhä useampi perhe haluaa Mannerbergin mukaan asua kaupungeissa, lähellä työpaikkaa.

Brotherus on asiasta samaa mieltä, todeten lapsiperheiden määrän kantakaupungissa kasvavan. Monissa perheissä ollaan hänen mukaansa valmiita tinkimään melkein kaikesta muusta päästäkseen keskustaan lähelle palveluita.

Lue myös:

    Uusimmat