EKL:n Kokko ryöpyttää hallitusohjelmaa: Leipäjonot tulevat kasvamaan

Eläkkeiden tulevaisuus 25:23

Studio55.fi-lähetyksessä vieraillut Eläkkeensaajien Keskusliiton toiminnanjohtaja Timo Kokko povaa leipäjonojen pidentyvän, jos uudessa hallitusohjelmassa kaavailtu eläkkeensaajien asumistuen leikkaus toteutuu.

– Voisi todeta, että sitä sulfaa on pienituloisille eläkkeensaajille syötäväksi niin paljon, että osa meidän eläkkeensaajista tulee siihen tukehtumaan, ellei hallitus peru osaa päätöksistä, Timo Kokko kritisoi hallitusohjelmaa tiistaiaamuna.

Kokko nosti esille muun muassa kansaneläke-etuuksien laskut sekä energiaveron, palvelumaksujen ja kiinteistöveron nousun.

– Kun näin paljon otetaan pienituloisilta, niin meidän mielestä nyt pitäisi ehdottomasti panostaa eläkkeensaajan asumistukeen, että ihmiset voisivat tulla jollain tavalla toimeen. Nyt sitten hallitus on päinvastoin vielä yhdistämässä eläkkeensaajan asumistukea normaaliin asumistukeen.

Kokko totesi, että suunniteltu 123 miljoonan euron vuosittainen leikkaus tarkoittaa, että Suomen noin 200 000 eläkkeensaajan asumistuen saajasta 70 prosenttia tulee menettämään asumistukeaan.

– Joka neljäs tulee menettämään eläkkeensaajan asumistukea yli sata euroa kuukaudessa, pitkälti toista tuhatta euroa vuodessa. Tämä menetys laskettuna näiden muiden leikkausten päälle on aivan mahdoton. Olemme vaatineet, että etenkin tämä eläkkeensaajan asumistuen leikkaus pitäisi ehdottomasti nyt perua.

Kokko arvioi, että läpi mennessään leikkaus tarkoittaa pienituloiselle eläkeläiselle katastrofia.

– Suomen häpeäpilkku eli leipäjonot tulevat taatusti kasvamaan.

Kokko kertoi saaneensa satoja yhteydenottoja hätääntyneiltä eläkeläisiltä, jotka ovat jo arvioittaneet eläkkeensaajan asumistuen menetyksen seurauksia omalla kohdallaan.

– Siellä on ilmoitettu, että joutuu puolittamaan lääkärin määräämät lääkkeet tulevaisuudessa, että ne kestävät kaksi kertaa pidemmäksi aikaa kuin mitä lääkäri on määrännyt. Minun mielestäni tällainen asia on Suomi-nimisessä hyvinvointivaltiossa iso häpeätahra.

Millaisia eroja on Suomessa suurimpien ja pienimpien eläkkeiden välillä? Miksi työttömäksi jääminen 50 ikävuoden jälkeen on kohtalokasta? Katso koko lähetys.

Lue myös:

    Uusimmat