EK: Suomen tuottavuutta varaa parantaa

EK:n toimitusjohtajan Leif Fagernäsin mukaan yritysten tuottavuuspotentiaalista on Suomessa vain pieni osa hyödynnetty.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n mielestä suomalaisista yrityksistä ja työntekijöistä voidaan saada vielä enemmän irti.

-Tuottavuuden keskimääräinen taso on alle vanhojen EU-maiden keskitason, EK:n toimitusjohtajan Leif Fagernäs sanoi Helsingissä.

Tuottavuudessa on eri toimialojen välillä merkittäviä eroja: etenkin elektroniikka- ja sähköteollisuuden tuottavuus on Suomessa kasvanut merkittävästi muihin maihin verrattuna. Muiden teollisuuden alojen tuottavuus suhteessa kilpailijamaihin ei ole sen sijaan parantunut lainkaan viimeisen kymmenen vuoden aikana, Fagernäs muistutti.

Hänen mielestään Suomi on poikkeuksellisen riippuvainen yhdestä toimialasta. Juuri elektroniikka- ja sähköteollisuus huolehtivat Suomen tuottavuuden kehityksestä - muiden alojen tuottavuuden kasvu on lähinnä "mutasarjaa".

Tilastokeskuksen mukaan tuottavuus on pysynyt reilun kymmenen viime vuoden aikana lähes ennallaan julkisissa ja yksityisissä palveluissa ja parantunut huomattavasti sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa.

Ihalainen ei usko mutasarjaan

SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen ei usko, että julkiset palvelut ovat Fagernäsin mainitsemaa mutasarjaa, mitä tulee tuottavuuteen.

-En usko, että julkisen sektorin tuottavuus on nolla. Työvoima on siellä ainakin mitoitettu niukoille, palvelujen siitä jo vähän kärsiessä.

Kirosana tuottavuus ja sen lisääminen ei kuitenkaan ay-liikkeellekään ole, sillä se aiotaan nostaa yhdeksi keskustelun aiheeksi seuraavalla tulopoliittisella kierroksella, Ihalainen lupasi. Työntekijän kannalta se tarkoittaisi esimerkiksi jaksamisen, osaamisen ja palkitsemisjärjestelmien kehittämistä.

Tulospalkkaa ja tuottavuuden yhteyttä onkin perusteltua miettiä, sillä Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen mukaan tulospalkkaa maksavat yritykset ovat 6-13 prosenttia tuottavampia kuin sellaiset yritykset, missä niitä ei makseta. Tulospalkkaa saavien työntekijöiden ansiot ovat puolestaan keskimäärin 6 prosenttia muita korkeammat.

Työn tuottavuutta Suomessa ja muualla maailmassa pohditaan kahden päivän ajan ensi vuoden elo-syyskuussa Espoossa järjestettävässä konferenssissa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat