Mainos

EK:n palkkalinjaukselle huutia

Elinkeinoelämän keskusliiton linjaus palkankorotusten tasosta saa moitteita palkansaajapuolelta.

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK moittii linjausta, jonka mukaan millekään alalle ei pitäisi neuvotella yli prosentin yleiskorotuksia.

STTK:n mielestä työnantajapuolen tapa linjata omin nokkineen katto palkankorotuksille kärjistää turhaan työmarkkinasuhteita syksyn neuvottelujen alla.

- Tämä ei ole mielestämme oikein loogista. Tupoa kritisoitiin siitä, että ne sitovat liikaa, nyt EK luo järjestelmän, jossa teknologiateollisuuden päänavaus sitoo vielä enemmän, kritisoi STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää.

- EK yrittää koko työnantajarintaman puolesta puhua palkoista ja tämä ei ole hyvä signaali ja vaikeuttaa varmasti neuvotteluja, sanoo SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly.

EK esitti linjauksensa sen jälkeen, kun neuvottelujen suunnannäyttäjänä pidettyyn teknologiateollisuuteen saatiin neuvottelutulos maanantaina. Ellei paikallisesti sovita muuta, tulee alalle lokakuussa prosentin yleiskorotus ja 0,5 prosenttia henkilökohtaisina erinä.

EK:n johtaja Eeva Liisa Inkeroinen puolustaa palkkakattoa sillä, että suomalaisten yritysten kilpailukyky on rapistunut viime vuosien palkankorotuksilla.

- Mä en haluaisi puhua prosentin palkankorotuskatosta, vaan siitä, että kaikilla aloilla ei ole varaa siihenkään. Mutta en usko, että tämä vaikeuttaa vaan uskon että tämä selkeyttää, nyt kaikki tietävät mikä on tämän talon ja jäsenliittojen ajatus.

Neuvotteluissa työntekijöitä edustanut Metalliliitto moittii niin ikään EK:n tapaa puuttua palkkaneuvotteluihin. Puheenjohtaja Riku Aallon mukaan EK:n sekaantuminen ei lisää luottamusta yrityskohtaisiin neuvotteluihin.

(MTV3 - STT)

Katso Jussi Kärjen juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.