EK:n Häkämies vihjaa hallituksen sotkeutuneen kunta-alan sopimukseen: "Syntyi ratkaisu, jonka vahingollisuus nyt nähdään"

10:22
Katso myös: Elinkeinoelämän edustajat kertoivat Huomenta Suomessa yhteisistä vaalitavoitteistaan.

EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies syyttää kunta-alan sopimusta syksyn työmarkkinakierroksen vaikeutumisesta.

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) toimitusjohtaja Jyri Häkämies epäilee Suomen hallituksen sotkeutuneen kesällä solmittuun kunta-alan sopimukseen.

Sopimus takaa kuntatyöntekijöille, kuten opettajille ja sairaanhoitajille automaattisesti yhtä suuret palkankorotukset kuin vientialoille. Lisäksi kunta-alalla on oma palkkaohjelma, joka nostaa palkkoja yhteensä viisi prosenttia viiden vuoden aikana.

– Jollain tavalla hallitus oli mukana, koska hallituksen toimesta lautakunta asetettiin. Sen pohjalta syntyi ratkaisu, jonka vahingollisuus nyt nähdään.

Hallitus ei lähtökohtaisesti puutu työmarkkinajärjestöjen välisiin neuvotteluihin, eikä hallitus virallisesti ottanut kantaa myöskään kunta-alan neuvotteluihin.

Kunta-alan työriidan pitkittyessä työministeri Tuula Haatainen (sd.). kuitenkin asetti sovittelulautakunnan ratkomaan kiistaa. Kunta-alan sopimus perustuu pitkälti sovittelulautakunnan laatimaan sovintoehdotukseen.

Sovittelulautakunnan asettaminen on normaali käytäntö työriitojen ratkomisessa. Häkämies kuitenkin vihjaa hallituksen kuitanneen taustalla sopimuksen, joka tuo kuntasektorille yksityistä sektoria korkeammat palkankorotukset.

– Kunta-alan ratkaisu oli hyvin erikoinen, ja se on johtamassa juuri niihin ongelmiin, joista kunta-alaa varoitimme

"Vaikutti pitkään neuvotteluihin"

Vientialojen neuvottelut olivat pitkään jumissa, mutta sunnuntaina teknologiateollisuuteen ja kemianteollisuuteen tehtiin sopimukset. Ne nostavat molempien alojen palkkoja kuluvan ja ensi vuoden aikana yhteensä seitsemän prosenttia.

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen moitti sunnuntaina ratkaisua kuntien ja hyvinvointialueiden kannalta kalliiksi, sillä se aiheuttaa tänä vuonna noin 600 miljoonaa euron lisäkustannukset.

Jalonen myös sanoi tuloksen olevan seurausta EK:n liittojen päätöksestä tehdä 1+1-mallin mukaisia sopimuksia, eikä kaksivuotisia ratkaisuja. 

Häkämies puolestaan syyttää kunta-alan sopimusta syksyn työmarkkinakierroksen ja vientialojen neuvottelujen vaikeuttamisesta.

– Se vaikutti pitkään neuvotteluihin. Nyt kuitenkin viennin osalta etenemistä on tapahtunut. Toivon mukaan se purkaa kerää, ja lakoilta vältyttäisiin.

Vientialojen työriita on yhä kesken auto- ja kuljetusalan sopimusalalla. Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT:n satamien ahtaustyötä koskeva lakko alkaa 15. helmikuuta, jos ratkaisua ei löydy ennen sitä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja