Eino Grön sai tarpeekseen rospuutosta ja muutti Floridaan

Eino Grön sai 1970-luvulla tarpeekseen Suomen syksystä. Hän otti ja muutti pimeää aikaa pakoon Floridaan. Grönin nykyinen talviasuinpaikka sijaitsee sata kilometriä Miamista pohjoiseen.

− Rospuuttokausi sai minut ensin lomailemaan. Aluksi ne olivat lyhyempiä aikoja, mutta viitisentoista vuotta olen viettänyt Floridassa noin puoli vuotta kerrallaan, Eino Grön selvittää.

Laulaja tykkää Suomen vuodenajoista − pimeää syksyä lukuun ottamatta. Ilmastonmuutoksen takia vetinen talvi ei kuitenkaan saa häntä enää innostumaan.

− Ennen tulin keväthangille Lappiin, mutta sekin on jäänyt.

− Kun olen Floridassa, en kaipaa Suomesta mitään. Aiemmin eri vuodenajat olivat hyvä asia, mutta kun ei niitäkään ole enää kunnolla, Grön manaa.

Ei hän kuitenkaan selkäänsä synnyinmaalleen käännä Floridassakaan. Grön pitää Atlantin tuolla puolen itsensä tarkkaan tietoisena siitä, mitä Härmälässä tapahtuu.

− Luen suomalaiset lehdet tietokoneelta päivittäin. Ennen lehtiä kaipasi, mutta näin tietokoneaikana sitäkään ongelmaa ei enää ole, Grön miettii.

Suomalaisia entistä vähemmän

Ilmaston lisäksi tärkeä syy Floridaan muuttamiseen olivat erinomaiset harrastusmahdollisuudet. Ahkera golfaaja viihtyy viheriöiden lisäksi muiden liikuntamuotojen parissa.

− Siellä on ilmaisia tenniskenttiä ja uima-allas oman talon pihalla. Ei siellä tule aika pitkäksi, jos harrastaa − muuten voi tullakin, Grön sanoo.

Floridassa suomalaisen ei tarvitse olla yksin kielensä ja kulttuuritaustansa kanssa. Vaikka suomalaisten määrä on laskenut Grönin mukaan selvästi muutamassa vuosikymmenessä, on sinivalkoista väkeä vieläkin paljon.

− Voi hyvin sanoa, että varsinkin high seasonin aikaan siellä on useita tuhansia suomalaisia, Grön vakuuttaa.

Hänen mielestään ainakin osa-aikainen ulkomaille muutto voi olla pätevä vaihtoehto eläkeläiselle.

− Ei se ainakaan huono vaihtoehto ole, varsinkin jos on fyysisesti sellaisessa kunnossa, että jaksaa matkustaa.

Siitä huolimatta, että Grön puhuu ulkomaille muuttamisen puolesta, ei yhtä asiaa voita mikään: Suomen kesät ovat ainutlaatuisia.

− Aina sitä odottaa Floridassa, että pääsee kesäksi Suomeen - oli se sitten millainen tahansa, Grön naurahtaa.

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat