Einarin älypuhelin jakoi tietoja kaverin puhelimeen lupaa kysymättä – ”Alkoi mietityttää, mitä kaikkea muuta voisi siirtyä puhelinten välillä”

Älypuhelimen kalenteriin lisätyt muistutukset ilmestyivät mystisesti myös kaverin puhelimeen.

Älypuhelimen joutuminen vääriin käsiin on pelottava ajatus. Vieläkin karmivampi ajatus on, jos henkilökohtaisia tietojasi vietäisiin puhelimesta siitä tietämättä!

MTV Digin haastattelema Einari sai huomata, kuinka helppoa tietojen leviäminen voi olla. Einari kertoo kyläilleensä kaverinsa luona taskussaan muutama viikko takaperin käytettynä ostettu One Plus One -älypuhelin. Seuraavana päivänä kaverilta tuli yllättävä viesti: Einarin Google-kalenteriin tallentamat merkinnät olivat ilmestyneet mystisesti myös kaverin puhelimeen.

Kaverukset eivät olleet tavanneet toisiaan aiemmin sitten Einarin uuden, käytettynä ostetun puhelimen hankinnan. Einari ei esimerkiksi ollut koskaan ollut kaverin Wi-Fi-verkossa.

Einari kertoo kaverin hetken ihmetelleen, mistä iso määrä merkintöjä oikein oli peräisin, kunnes oli päätellyt sisällöstä niiden kuuluvan edellisenä päivänä kylässä käyneelle Einarille.

Yleensä kalenterimerkintöjen jako vaatii useamman klikkauksen, joten puhtaasti vahingossa niiden ei pitäisi siirtyä kenenkään näkyville.

– Koko homma on semmoinen, että missään vaiheessa kumpikaan puhelin ei kysynyt lupaa mihinkään. Alkoi mietityttää, että mitä kaikkea muuta voisi siirtyä puhelinten välillä.

– Kysyin myös kavereilta, jotka ovat jollain tavalla alan ihmisiä, selitystä tälle, mutta heillekin tämä oli uutta tietoa.

"Kalenteriin ei kannata säilöä tärkeitä tietoja"

Myöhemmin Einari kirjautui Google-kalenteriinsa nettiselaimella. Vasta selaimella asetuksista löytyi kohta, joka salli kalenterin jakamisen Einarin yhteystiedoille. Mahdollinen selitys siis löytyi, mutta mysteeriksi jäi, miten kalenterimerkinnät siirtyivät juuri sen jälkeen, kun kaverukset olivat tavanneet toisensa.

Merkintöjä kuitenkin oli jo muutamalta viikolta, jonka Einari oli puhelinta käyttänyt.

– Tässä tapauksessa kalenterimerkinnät olivat hyvin simppeleitä ”muista ostaa juustoa kaupasta” -tyylisiä. Mutta mitä jos jollain on jotain tärkeää tai salassa pidettävää tietoa? Einari sanoo.

Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksen tietoturva-asiantuntija Aleksi Tarhonen pitää tapausta erikoisena. Googlen kalenterin jakamisen voi tehdä useallakin tapaa, mutta ne vaativat aina useampia painalluksia. Itsestään ei kenenkään tietojen pitäisi siirtyä muille.

Tietojen jakaminen voi myös olla turvallisuusriski: yhteystiedoissa on todennäköisesti myös henkilöitä, joille et välttämättä haluaisi kalenterimerkintöjen, edes kauppalistojen, lähtevän.

– Riski riippuu siitä, mitä kalenterimerkintöihin on tallentanut. On toki hyvä miettiä, mitä tietoja kalenteriinsa tallentaa. Kalenteri ei lähtökohtaisesti ole tarkoitettu salassa pidettävän materiaalin säilytykseen, Tarhonen ohjeistaa.

Mikäli käytössäsi on Google-kalenteri, kannattaa kalenterin asetukset tarkistaa kirjautumalla kalenterin selainversioon. Einarin tapauksessa asetus on saattanut jäädä päälle edellisen käyttäjän jäljiltä.

Käyttäjä ei kuitenkaan saa ilmoitusta itselleen kalenteri-merkintöjen jaosta, joten asetuksen tarkistus saattaa olla paikallaan. Tarkka selitys tapahtuneelle kun jäi tässä tapauksessa ainakin osittain mysteeriksi.

***


Lue myös:

    Uusimmat